Sis mesos després dels tràgics atemptats de Barcelona i Cambrils, el president Carles Puigdemont ha demanat explicacions a l’Estat espanyol per les negligències que hi ha en relació al 17-A. “Si l’Estat espanyol va negligir, haurà de donar explicacions durant molt temps”, ha assegurat el líder de Junts per Catalunya, que ha posat el focus en la informació ocultada als Mossos. “Si haguessin compartit la informació sobre l’imam de Ripoll amb la policia catalana, hauríem pogut ser molt més eficaços contra aquesta amenaça”, ha dit en una entrevista a El suplement de Catalunya Ràdio.

En aquest sentit, Carles Puigdemont ha ironitzat amb la seva situació personal, assegurant que el CNI “dedica tants esforços a mirar que no entri per la frontera en un maleter”, uns esforços que podria dedicar a “salvar vides” compartint la seva informació. “En mans de qui hem posat la nostra seguretat?”, s’ha arribat a preguntar. També s’ha interrogat sobre si els recursos contra el terrorisme estan “ben destinats”.

“La nostra obligació, i esperàvem que també era la de l’Estat -però hem vist que no-, era protegir els 7,5 milions de catalans”, ha lamentat el president, que ha dit que mai no va pensar que l’Estat ocultés informació. “No hem pensat mai que amb la lluita contra el terrorisme s’hagi de fer cap tipus de política, i no creiem que hagi de tenir fronteres, encara menys ideològiques”, ha afirmat.

Mig any després de la tragèdia, Puigdemont ha admès que Barcelona figurava entre els objectius del gihadisme, que “no és cap secret” perquè és “una ciutat espectacular”. No obstant això, ha deixat clar que des del Govern no tenien constància de cap “amenaça concreta”. També ha destacat que, durant les hores posteriors als atemptats, totes les administracions van treballar de manera coordinada, “a una”.

El president ha recordat que la Constitució espanyola “que tant defensen” permet que els Mossos d’Esquadra participin dels cossos europeus, “perquè tenen dret a ser-hi i és necessari per a prestar servei als catalans”.

Puigdemont també s’ha referit a les negociacions de la majoria independentista, i s’ha mostrat “confiat” en els negociadors. Ha dit que “en allò essencial” s’està avançant i ha defensat que cal un Govern “que faci polítiques que la gent ha votat i mantingui el mandat de l’1 d’octubre”.