El president català a l'exili, Carles Puigdemont, va concedir una entrevista aquest diumenge a la principal agència de notícies dels Estats Units, Associated Press. A la conversa, publicada aquest dilluns per nombrosos mitjans internacionals, Puigdemont denuncia que el judici als líders del procés "no serà un acte de justícia, sinó de venjança".

"Tots donem suport als presos, ajudant-los perquè estan patint una situació terriblement injusta i humiliant i que s'utilitza per donar exemple", critica, en referència al judici que ha de començar el proper dia 12 de febrer.

Puigdemont també carrega contra la doble vara de mesurar que creu que està utilitzant Europa respecte el cas català i la situació a Veneçuela. El president critica els països de la UE hagin reconegut el president provisional de l'oposició veneçolà, Juan Guaidó, i ignoressin la declaració d'independència de Catalunya i la posterior repressió.

"Jo vaig ser escollit per un parlament democràticament impecable com a president i vaig ser acomiadat per un home que només té quatre diputats a Catalunya", va dir Puigdemont, sobre l'expresident espanyol, Mariano Rajoy. "Aquest doble estàndard és vergonyós per a Europa", lamenta.

De cara al futur de Catalunya, Puigdemont defensa que "el moment arribarà i llavors tindrem tota la legitimitat per prendre les decisions que ja hem aprovat al Parlament i s'han ratificat en un plebiscit", afegint que la declaració d'independència continua sent vàlida. "Tot i els inconvenients, és vàlida i pot ser activada quan tinguem la convicció i la certesa que ha de ser-ho", diu.

Entre els mitjans que s'han fet ressò de l'entrevista hi ha The New York Times, The Washigton Post, National Post o Miami Herald.