El president a l'exili, Carles Puigdemont, ha tingut paraules molt dures contra el rei d'Espanya, Felip VI, per la seva intervenció després del referèndum de l'1 d'octubre, i ha assegurat que en el seu discurs del dia 3 del mateix mes "va abdicar de ser el rei dels catalans".

En una entrevista publicada avui a El Punt Avui i que serà emesa a El Punt Avui TV a les 19 h —i de la qual ahir ja es va donar a conèixer un avançament—, Puigdmenot ha defensat el seu dret d'"assenyalar els culpables de la situació" i per això ha apuntat que el crit "A por ellos monàrquic que va dirigir a una part del país va ser un frau constitucional, va ultrapassar els límits constitucionals".

Puigdemont ha insistit que Felip VI "no es va dirigir al conjunt dels espanyols, només a una part". "Va fer política, i això és expressament contrari a la Constitució", ha afegit, perquè "quan un cap d'Estat incompleix i negligeix la seva funció d'àrbitre, de moderador i conciliador i pren posició amb una política d'una manera tan violenta com ho va fer, el nostre deure és assenyalar-ho". "Aquell dia, el rei, la monarquia, va perdre Catalunya, i dubto que torni a ser benvinguda mai més", ha afirmat.

Llarena podria prevaricar

A més, Puigdemont ha alertat que el jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena estarà prevaricant si no permet la investidura del candidat de JxCat, Jordi Sànchez, i ha subratllat que "un jutge no pot decidir qui ha de ser el president de la Generalitat", sinó que això ho ha de fer el Parlament.

"Què s'ha cregut, el senyor Llarena? No pot condicionar la decisió d'un òrgan sobirà i, si decideix que no [pot sortir de la presó per ser investit], estarà prevaricant, i davant d'un prevaricador no podem doblegar-nos", ha avisat.

Sobre el fet que el president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, hagi rebutjat que el candidat a la investidura estigui immers en un procés judicial, Puigdemont ha destacat que "es deu referir a ell mateix, a M. Rajoy". "Si fos així, probablement ell i alguns dirigents del PP no podrien" estar exercint el seu càrrec, ha ironitzat, i ha qualificat de fastigós que es vulgui canviar el que van votar els ciutadans.

Encara que finalment Sànchez tingui permís per ser investit, de moment no té els vots necessaris per aconseguir-ho, perquè no tots els diputats de JxCat i ERC poden votar i perquè la CUP rebutja, ara per ara, votar-hi a favor.

"El marc mental del repressor"

Preguntat per si està disposat a renunciar a la seva acta de diputat per facilitar la majoria independentista en el ple, ha dit que això significaria "entrar al marc mental del repressor".

"Segur que la CUP no farà això, tampoc no entrarà en aquest marc mental ni se n'aprofitarà", sinó que, al contrari, lluitarà contra el 155, ha destacat Puigdemont, confiant en el sí de la CUP. També ha subratllat que no descarta tornar a ser president de la Generalitat, però ara ha decidit donar pas a Sànchez perquè "la prioritat és aixecar el 155".

Puigdemont ha apel·lat a "no posar barreres d'ortodòxies partidistes" i actuar amb unitat, com la que precisament ha permès crear un acord de Govern entre JxCat i ERC, que ara la CUP ha de valorar.

Precisament sobre el nou Govern, Puigdemont ha detallat que s'ha pactat d'acord amb el "principi de restitució: si pot ser, el mateix vicepresident (Oriol Junqueras) i el mateix portaveu i conseller de Presidència (Jordi Turull).

Si finalment la investidura i l'acord de Govern no arriba a bon port, s'hauran de convocar eleccions, i si bé "no serien una tragèdia, és una cosa que no vol ningú". "Que quedi clar que si anem a eleccions serà perquè l'Estat espanyol no ha acceptat el resultat del 21 de desembre", ha alertat.

Decebut amb Santi Vila

Sobre l'exconseller Santi Vila, Puigdemont ha explicat que està decebut amb els seus pronunciaments, però ha destacat que "no ha estat incoherent: sempre se li ha penjat una etiqueta que a altres que han tingut un comportament molt més contradictori se'ls l'ha perdonat".

Puigdemont ha defensat que "això ha d'acabar en una mesa de negociació, en què hi ha d'haver un tercer, un verificador" del que es parla i el que s'implementa.