Aquest dilluns, el president Pere Aragonès signarà el decret de convocatòria d'eleccions, mentre arriben les primeres enquestes de cara als comicis del 12-M. En aquest cas tant NC Report per a La Razón com SocioMétrica per a El Español mostren una clara victòria del PSC. Totes dues enquestes donen el segon lloc a Junts per Catalunya i el tercer a Esquerra Republicana de Catalunya (ERC). Malgrat aquestes coincidències, els dos sondejos mostres certes diferències. Per exemple, segons SocioMétrica, la victòria socialista és més marcada, ja que obtindria 42 diputats, 9 més que els que té actualment. Tanmateix, NC Report, augura que aconseguirà entre 36 i 37 escons. Així doncs, tot i els matisos, totes dues enquestes situen Salvador Illa com el candidat més a prop de la Generalitat. 

El títol de segona força més votada recauria sobre Junts, que passaria per davant d'ERC. Els juntaries aconseguirien entre 32 i 33 diputats, com a màxim un més que l'any 2021. Concentrarien el 21% dels vots. Es tracta de resultats relativament semblants als de les darreres eleccions catalanes, de manera que Junts aconsegueix retenir els seus vots, a diferència d'Esquerra. Els republicans reculen fins a la tercera posició, amb una forquilla d'entre 28 i 31 escons, i perden diputats respecte als 33 actuals. Malgrat que aplegarien un 20% dels vots, hi ha un cert nombre d'aquests sufragis que van a altres formacions, majoritàriament el PSC i la CUP, segons NC Report. 

Tot i la millora de resultats, en alguns casos, entre les tres primeres formacions, cap d'elles no assoleix la majoria de 68 diputats sola. Els socialistes són els més ben posicionats per sumar amb altres formacions i poder governar, en l'escenari més optimista podrien sumar amb el suport de Junts i Esquerra, sense que els calgués el suport dels comuns, que sortirien perjudicats d'aquesta nova convocatòria electoral. En Comú Podem passaria dels 8 escons actuals als 5-6. Bona part dels vots dels comuns passarien al PSC i ERC. 

enquesta 12 M El español
Font: El Español
enquesta 12M La razón
Font: La Razón

Tanmateix, les forces independentistes ja han començat a mostrar la preferència a repetir la majoria independentista. Tot i la voluntat, no ho tindrien gens senzill, ja que la CUP també perd força, concretament passaria dels 9 diputats actuals a 4-7. En l'escenari més optimista presentat per NC Report, la suma de Junts, ERC i CUP donaria als partits independentistes un total de 71 diputats. En canvi, en els auguris de SocioMétrica, les formacions independentistes es quedarien a les portes de la majoria, ja que sumarien 65 escons. 

El creixement del PP 

El gran canvi en l'hemicicle català seria la recuperació del Partit Popular (PP), que passaria dels actuals 3 escons, fins als 12-13. És a dir, sumarien al voltant de 10 diputats i s'imposarien com a quarta força més votada i superarien Vox. La formació d'extrema dreta perdria força en els nous comicis, i passaria d'11 escons a 9-10 representants, en els pitjors dels casos. Aleshores, el creixement dels populars no ve dels votants de Vox, sinó de Ciutadans. La formació taronja i els populars encara estudien si fer alguna mena de confluència electoral. Mentre es debat, NC Report apunta que Ciutadans perdria la majoria dels vots que van aconseguir el 2021, el gran gruix dels seus votants marxarien al PP i un altre gruix al PSC i Vox. Per si mateixos no tindrien representació al Parlament. 

traspas de vot la razon
Font: La Razón

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!