El president a l'exili, Carles Puigdemont, ha alertat que aquells eurodiputats que defensen i voten al Parlament Europeu els interessos del president rus, Vladímir Putin, conformen una facció "aliada dels espanyolistes en la seva croada contra la llengua catalana". "Segur que els que tan preocupats estan per les ingerències russes a la UE ja han començat a investigar-ho a fons", ha ironitzat en un missatge a X aquest dissabte. Ho ha dit en al·lusió a una notícia publicada que destaca que l'eurodiputada estoniana Yana Toom, del grup Renew Europe, va votar a favor de la resolució contra les ingerències russes a la UE i, per altra banda, va presidir la missió d'eurodiputats sobre la immersió lingüística a Catalunya del passat desembre.

Seguint amb el to irònic, el president Puigdemont ha afirmat que "seguríssim que obriran causes judicials (i periodístiques) on ens explicaran amb tot luxe de detalls i infografies com els eurodiputats espanyols han utilitzat aquesta prorussa per interferir en els interessos lingüístics de deu milions de ciutadans europeus". Per això, ha instat a analitzar les votacions de tots els eurodiputats i comparar-les. "A veure on s'ha situat aquesta aliada del PP, Cs i Vox a l'hora de votar, i on ens hem situat els altres", ha assenyalat.

Tuit Puigdemont espanyolisme Russia
Missatge de Carles Puigdemont a X, l'antic Twitter.

 

Yana Toom compra les tesis de l'espanyolisme a Catalunya

La resolució contra les ingerències russes a la UE es va aprovar a l'Eurocambra amb 433 vots a favor, 56 en contra i 18 abstencions, i entre altres qüestions, la dreta va incloure una petixió a Espanya perquè investigués la connexió entre l'independentisme i el Kremlin. Entre els 'sí' hi havia el de Toom, eurodiputada que forma part de la comunitat russòfona d'Estònia i defensa que la llengua i la cultura russes estan discriminades en aquest país, obviant el fet que el rus té 258 milions de parlants, i l'estonià només un milió.

Traslladant aquesta visió pròpia a Catalunya, Toom s'ha aliat amb l'espanyolisme i les seves tesis que el castellà pateix una persecució a l'escola catalana. Així ho va demostrar en la compareixença de la missió d'eurodiputats a Catalunya impulsada pel Comitè de Peticions presidit per l'eurodiputada del PP, Dolors Montserrat. Toom va empatitzar amb les famílies contràries a la immersió lingüística i va lamentar que estiguin "obligades" a anar als tribunals per reclamar l'aplicació de la sentència del TSJC del 25% de castellà. "Això provoca exclusió social, intimidació i assetjament escolar", va etzibar. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!