La mort d'Aleksei Navalni ha sacsejat el panorama polític. Des que els serveis penitenciaris han informat del decés del principal opositor rus, de 47 anys, a Vladímir Putin, les reaccions arreu d'Europa no s'han fet esperar. El president a l'exili, Carles Puigdemont, ha fet una publicació a X (anteriorment, Twitter) on expressa el seu condol pel traspàs de Navalni i veu palès amb aquest fet "la debilitat del règim de Rússia". Concretament, Puigdemont manifesta que "la mort de Navalni en una presó de Sibèria és una terrible notícia per a la democràcia i exposa al món les debilitats del règim rus" de Putin, als qui acusa de "silenciar i perseguir la dissidència política per tots els mitjans". "Descansi en pau", conclou el també eurodiputat, en al·lusió a l'opositor rus.

 

El jutge Joaquín Aguirre va prorrogar recentment una de les peces del cas Volhov que vinculen a Puigdemont en la suposada trama russa argumentant que havia rebut una "carta anònima" amb retalls de premsa en què s'explicava que, presumptament, el president havia rebut un emissari del seu homòleg rus, Vladímir Putin, unes hores abans de la votació de la declaració d'independència al Parlament de Catalunya el 27 d'octubre de 2017. Carles Puigdemont es mostra obertament crític amb el "règim" rus.

El comunicat dels serveis penitenciaris sobre la mort de Navalni

La notícia del decés de l'opositor rus Aleksei Navalni s'ha conegut per un comunicat del Servei Penitenciari Federal de Iamal, que ha explicat que l'han trobat mort a la colònia on estava empresonat (Kharp), una població del districte autònom de Iamalo-Nénets i que es troba a 60 quilòmetres del Cercle Polar Àrtic. Segons el text, Navalni "s'hauria sentit malament després d'un passeig i, gairebé immediatament després, hauria perdut el coneixement". "S'han dut a terme totes les mesures de reanimació necessàries, però no han donat un resultat positiu", detallen. El principal crític amb Putin complia una condemna de 30 anys de presó pels delictes d'extremisme i frau. Amb tot, els seus col·laboradors alertaven del risc que patia Navalni sent empresonat i del fet que podria ser traslladat a una presó de "règim especial" (la més severa) per les condemnes d'aquests fets.

Per la seva banda, la Unió Europea també s'ha pronunciat sobre la mort d'Aleksei Navalni i ha assenyalat directament a Rússia per aquests fets. El president del Consell Europeu, Charles Michel, ha afirmat que el club comunitari "considera al règim rus com l'únic responsable d'aquesta tràgica mort". En una publicació a X, Michel afegia que "els combatents moren, però la lluita per la llibertat mai acaba". Des de l'OTAN, el seu president, Jens Stoltenberg, ha demanat esclarir els fets i ha interpel·lat directament al govern rus: "Han de respondre preguntes seriosament" al respecte.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!