El president a l’exil,i Carles Puigdemont ha avisat de l’auge de l’antisemitisme a Europa després que s’hagi conegut la notícia sobre l’atac que uns vàndals han fet al memorial d’Anna Frank a Amsterdam. En un missatge a Twitter, Puigdemont ha deixat la seva alerta en considerar que existeixen “símptomes” d’antisemitisme que “van creixent” arreu del continent. Davant d’aquesta situació, el president a l’exili avisa: “No els podem ignorar”.

 

 

Puigdemont creu que actualment que aquells que defensen posicions antisemites “cada cop s’envalenteixen més i van més enllà en el seu negacionisme”. D’aquesta manera responia Puigdemont a una informació sobre l’atac a la casa memorial de Frank, que el president a l’exili ha qualificat d'“esfereïdor”.

El passat 10 de febrer la casa memorial Anna Frank d’Amsterdam va anunciar a través de les xarxes socials que l’edifici havia estat vandalitzat amb projeccions antisemites. L’acció pretenia posar en dubte l’autenticitat de l’obra, el Diari d’Anna Frank, afirmant que el bolígraf amb què s’hauria escrit la famosa obra no estava inventat quan l’autora el va escriure. Les imatges projectades apareixen un vídeo d’un grup d’extrema dreta dels EUA, segons informa el diari alemany DW. Així mateix, ha transcendit que mentre es projectaven les imatges sonava de fons una cançó antisemita, d’acord amb informacions del primer diari holandès que va parlar dels fets, Het Parool.

 

 

Aquest avís de Puigdemont coincideix en plena polèmica a Barcelona per l’acció de l’alcaldessa Ada Colau de trencar les relacions amb Israel per la política del govern d’aquell país amb Palestina. Precisament a causa d’aquesta acció unilateral de Colau, que ara els partits a l’oposició li reclamen que rectifiqui o que almenys es voti en un ple, l’alcaldessa ha rebut una pluja de crítiques en considerar que la seva decisió respon a un sentiment “xenòfob”. L’alcaldessa de Barcelona en Comú també ha estat acusada d’antisemita i de donar ales al terrorisme i els extremistes que estan en contra de l’estat d’Israel.

Barcelona, immersa en un debat sobre el boicot a Israel

La polèmica decisió d'Ada Colau continua portant cua dies després del primer anunci. Durant els últims dies, d'ençà que l'alcaldessa de la capital catalana va enviar una carta comunicant la seva posició a Benjamin Netanyahu, moltes personalitats han denunciat aquest trencament sobtat i sense justificació, parlant d'antisemitisme. Ara, però, una cinquantena de personalitats internacionals han signat una carta en què donen suport a Ada Colau, segons ha avançat RAC1. Entre els autors destaquen quatre guanyadors del Premi Nobel, com són Annie Ernaux, George P. Smith, Jody Williams i Mairead Maguire; i també reputats artistes de Hollywood com Susan Sarandon, Mark Ruffalo o Viggo Mortensen, sempre atent a l'actualitat de Catalunya. Entre la resta de signants destaca també l'activista feminista afroamericana Angela Davis.