El president a l'exili, Carles Puigdemont, ha denunciat "la vulneració de l'Estat de dret" i ha alertat que "acabarà passant factura a la UE", arran l'obertura dels tràmits per jutjar el cap de l'oficina del president, Josep Lluís Alay, pel seu viatge a Nova Caledònia l’any 2018, amb motiu de la celebració del referèndum d’independència i una visita als presos polítics a Lledoners.

Així ho ha publicat Puigdemont al seu compte oficial de Twitter, en una piulada on ha denunciat: "La justícia espanyola protegeix els espanyols que fan muntatges delictius contra Catalunya, i persegueix els catalans com Josep Lluís Alat, per haver-me representat en el referèndum d'independència de Nova Caledònia".

alay 1

"Seguiré lluitant"

El jutjat d’Instrucció 28 de Barcelona ha obert ja tots els tràmits per jutjar Alay, acusat de malversació i prevaricació. La Fiscalia demana 3 anys de presó i 17 d’inhabilitació. El jutge investiga d’on van sortir els 4.580 euros del viatge i 15,20 euros del peatge d’anar i tornar a Sant Joan de Vilatorrada, una decisió ha despertat diverses reaccions a Twitter. 

"Seguiré lluitant per la independència de Catalunya fins que em mori". Aquesta ha estat la resposta de Josep Lluís Alay a l'aval de la jutgessa en un tuit on ha compartit el document de la fiscalia: 

alay 0

La presidenta del Parlament de Catalunya, Laura Borràs, ha mostrat el seu suport a Alay en un tuit on ha titllat la decisió d'un "despropòsit majúscul amb un acarnissament a la carta" recordant que Alay treballa com a professor universitari, tasca que es veuria afectada si hagués de complir els "tres anys de presó i 17 d'inhabilitació" que demana la fiscalia, recorda Borràs."Ja no es tracta de fer referèndums, ja no volen ni que vegem els que fan arreu", ha afegit la presidenta. 

alay 3

De la mateixa forma que Borràs, Jordi Cuixart ha considerat la decisió de "despropòsit" i ha fet públic el seu suport a Alay.

alay 2

També ha fet públic el seu suport el vicepresident de la Generalitat, Jordi Puigneró,  que ha clamat un "No defallirem" i ha denunciat que "viuen entossudits en perseguir-nos judicialment per les nostres idees".

alay 45

Ha mostrat públicament la seva indignació també el secretari segon del Parlament, Jaume Alonso-Cuevillas que ha exclamat: "S'han begut l'enteniment!!". El vicepresident ha expressat que espera que "aquesta repressió desbocada s'acabi girant en contra d'un estat cada dia més demofòbic". 

alay5

El cas

El cap de l’Oficina del president serà l’únic que s’assegui al banc dels acusats després que el jutge decidís arxivar l’acusació, pels mateixos fets, contra la secretària general de Presidència, Meritxell Masó, que estava imputada per autoritzar les despeses sota sospita. Actualment Alay està sent investigat en el marc del cas Volhov, que investiga la presumpta relació de Rússia en el finançament del procés, una trama que la Fiscalia no comparteix.

Imatge principal: Carles Puigdemont amb Gonzalo Boye i Josep Lluís Alay