El president a l'exili, Carles Puigdemont, ha denunciat des de la Delegació de la Generalitat a Brussel·les que Espanya té "segrestat un diputat", atès que nou hores després de saber-se la sentència del Tribunal de Justícia de la UE sobre la immunitat d'Oriol Junqueras, el vicepresident encara no havia estat alliberat. Puigdemont, que ha comparegut acompanyat del conseller Toni Comín per valorar la sentència del TJUE, ha exigit la posada en llibertat immediata del líder d'ERC.

"El primer que volem dir i que no pararem de dir és que l'Oriol ha de ser alliberat immediatament i s'ha de revisar la mala praxi de la justícia espanyola en el procés i la condemna dels líders catalans, carregat de il·legalitats i vulneracions de drets fonamentals. Cal anular la sentència de manera immediata", ha reclamat Puigdemont en prendre la paraula.

La decisió del TJUE deixa clar que un diputat adquireix la immunitat parlamentària des del moment en què es proclama la seva condició d'electe i la Junta Electoral proclama els resultats electorals i per tant, posaria també en qüestió la negativa del Parlament Europeu, presidida per Antonio Tajani, a permetre que Puigdemont ni Comín assumissin els seus escons quan es va constituir la nova Cambra.

Puigdemont ha qualificat d'històrica la decisió del TJUE i ha assegurat que treballen per subsanar el més ràpid possible els obstacles per poder assumir els seus escons. "No hauríem de malbaratar ni un minut. Portem sis mesos en què els nostres ciutadans no han tingut vot", ha explicat.

Malgrat el que això representa per al reconeixement de la seva immunitat, Puigdemont ha negat que hagi decidit traslladar-se a Perpinyà a viure, com han publicat alguns mitjans. Tampoc ha volgut concretar si es presentarà a les eleccions al Parlament de Catalunya. "Hem lluitat molt per ser al Parlament europeu", ha argumentat per assegurar que de moment no estudien altres escenaris.

El president ha carregat amb contundència contra l'anterior responsable del Parlament Europeu, al qual ha retret que "es va rendir als interessos polítics de l'Estat espanyol", i ha contraposat aquesta actitud amb el paper que ha assumit l'actual president de l'actual Parlament, David Sassoli.

També ha criticat l'actitud "tancada i corporativista" d'alguns estats i la resposta dels serveis jurídics de la Cambra que, segons ha dit, "hauran de ser analitzats a fons i adoptar responsabilitats, si cal a nivell judicial".

Puigdemont ha reclamat una reflexió a Espanya i a les institucions europees. "Avui no hem guanyat nosaltres, ha guanyat la millor versió d'Europa", ha celebrat.

A parer del president, la justícia europea amb aquesta decisió ha fet més per a la resolució del conflicte que "dos anys de repressió de governs espanyols i silenci vergonyós de les institucions europees".