El president a l'exili, Carles Puigdemont, ha avisat aquesta tarda en roda de premsa on ha intervingut des de Waterloo, "als que es pensen que ens poden doblegar" que abandonin "tota esperança" d'aconseguir-ho. Puigdemont ha assegurat, d'aquesta manera, que la seva candidatura "ha guanyat per primera vegada en camp contrari", després que el Tribunal Suprem espanyol ha considerat que té dret a presentar-se a les llistes de JxCat a les eleccions europees del 26 de maig, desautoritzant la JEC.

Puigdemont ho té clar després que l'alt tribunal hagi constatat que "és elegible" i hagi tornat a passar la pilota a la teulada del jutjat del contenciós administratiu de Madrid perquè prengui la decisió final. Segons Puigdemont, el que ha passat és un "intent vergonyós" d'afectar un procés electoral, "impropi" d'una democràcia lliure. Per això, ha demanat el vot a la ciutadania per passar de ser "elegible" a "elegit" i denunciar, juntament amb els consellers Clara Ponsatí i Toni Comín, les "mancances democràtiques" de l'Estat i posar a l'agenda europea el dret a decidir.

La falta de pronunciament sòlid del Suprem és una prova més, segons Puigdemont, que els drets civils i polítics han estat atacats per l'Estat espanyol. "Estem defensant els drets dels demòcrates, dels catalans i de tots els espanyols. Aquest va ser el primer objectiu que ens vam marcar", ha indicat i ha apuntat quin serà el seu enfoc electoral. 

Aquesta defensa de drets i llibertats és l'objectiu de la candidatura a Europa. "Sense estar disposats a defensar els nostres drets, no hauríem guanyat a Bèlgica, ni a Alemanya, ni ara a Madrid", ha dit Puigdemont, que ha reiterat que si ell mateix, PonsatíComín passen de ser "d'elegibles a elegits", posarà "a l'agenda europea el que els catalans volem decidir".

Per a Puigdemont, Junts per Catalunya és "garantia de democràcia" i ha apuntat que tot i que els han volgut "silenciar i apartar", no hi ha una opció "més democràtica i més efectiva" a les europees que JuntsxCat

L'acte d'aquest diumenge s'ha convertit en el primer de campanya després que la seu de Junts per Catalunya a Barcelona s'hagi omplert de militants i ciutadans que han volgut escoltar el president a l'exili.