El president, Carles Puigdemont, ha protagonitzat avui el seu primer míting de campanya des de Brussel·les. Ho ha fet a través d'una pantalla instal·lada al teatre Bartrina de Reus on ha intervingut darrere dels consellers Josep Rull i Jordi Turull, que s'han incorporat a la cursa electoral l'endemà de sortir de la presó d'Estremera. El candidat de JuntsxCat ha volgut alertar sobre aquesta inacceptable anormalitat que envolta la campanya amb el Govern intervingut i candidats a l'exili o la presó, i ha cridat els "demòcrates" a dir "no al 155". "La tria és entre 155 i llibertat", ha advertit.

En aquesta tria, Puigdemont ha situat Junts per Catalunya com "un dels vehicles, potser el millor" per rebutjar el 155. "No som l'únic, però potser és el més eficaç", ha afegit.

Puigdemont ha dedicat bona part de la seva intervenció a denunciar el que anomena el tripartit del 155, en referència a PP, PSC i Ciutadans, als quals ha aconsellat que "abandonin la fantasia de voler governar Catalunya contra el criteri dels catalans". "Que assumeixi que el país és com és no com voldrien que fos, que els gira l'esquena, que assumeixin que Catalunya és tal com vol ser i no com les seves fantasies voldrien que fos", ha afegit.

El candidat no ha amagat la seva indignació davant una campanya que comença amb cadires buides i prohibicions -"correm el risc d'acostumar-nos a pensar que això és normal"-; ha atribuït a la voluntat d'escarni el manteniment a la presó de membres del Govern i de les entitats, i ha acusat l'Estat d'esforçar-se més per reprimir que per dialogar. 

Vots per poder tornar

"Que ens deixin viure en pau i en llibertat", ha reclamat, després d'assegurar que els candidats de JuntsxCat es proposen crear una "cadena llarguíssima de complicitats" per aconseguir superar aquesta situació. "El meu desig és ser aquí el més aviat possible però per ser-hi necessitem els vots. Quants més vots més aprop", ha assegurat.

El cap de llista ha intervingut després d'escoltar el relat dels dos consellers sobre la seva estada a la presó. S'ha declarat emocionat i orgullós de presidir un Govern del qual en formen part. "No és veritat, no heu sortit amb la mateixa dignitat. Heu sortit amb molta més dignitat amb moltíssima més", ha assegurat, a més de destacar que menys de 24 hores després de sortir de la presó estiguin al "peu del canó" per la institució que representen. "Jo sóc aquí, no com a Carles Puigdemont, hi sóc com a president de Catalunya", ha assegurat.

Tracte inadmissible

En la seva intervenció, Rull ha advertit que és impossible empresonar la voluntat democràtica d'un poble i, igual com ha fet pel matí, ha denunciat que "el tracte al qual han sotmès el Govern de Catalunya és inadmissible".

El conseller ha explicat el seu trasllat des del Suprem als calabossos de l'Audiència. "T'ho treuen absolutament tot, t'intenten despullar, de les coses materials i immaterials. Ens van posar les manilles per darrera, així és com tracten el poble de Catalunya. Però un poble que és digne, que estima la llibertat no pot ser humiliat de cap de les maneres", ha explicat.

"No vull que els meus fills visquin en un país que empresona gent per defensar lliurament i democràticament les seves idees", ha exclamat.

Dignitat

Turull ha explicat que van decidir sortir amb vestit i corbata de la presó per simbolitzar que havien marxaven amb la mateixa dignitat amb què van entrar. "Ens van tancar el nostre cos, però no podran mai tancar el nostre cor i el nostre compromís amb vosaltres", ha assegurat.

El conseller ha insistit, enfront al "a por ellos" del popular Xavier Garcia-Albiol, que l'objectiu de JuntsxCat és un "amb ells". "Quin honor anar a una candidatura que es diu Junt per Catalunya, perquè la nostra divisió és la gran esperança de l'Estat", ha subratllat.

Aquest ha estat també el primer acte públic dels conselleres des que han sortit de la presó i, en arribar, el teatre, ple de gom a gom, els ha rebut aclamant-los al crit de conselleres. 

S'ha encarregat d'introduir l'acte l'alcalde de Reus, Carles Pellicer, que ha denunciat que "està en risc la llibertat per part d'un Estat que ens vol fer callar". Pellicer ha recordat que ell mateix ha estat denunciat per incitació a l'odi,   i ha acusat C's d'haver utilitzat "la part més miserable de la política per esgarrapar quatre vots".

Abans de l'acte els consellers han fet una passejada per Reus. Turull ha visita la botiga de El Barat, que preveeix de roba el grup d'àvies i àvies de la ciutat que recullen diners per a la caixa de resistència venent bufandes grogues i als quals la Junta Electoral Provincial els ha prohibit les concentracions de protesta davant de l'Ajuntament un cop s'ha posat en marxa la campanya electoral.

WhatsApp Image 2017 12 05 at 19.28.57