El president a l'exili Carles Puigdemont ha penjat una declaració a les xarxes amb motiu del primer aniversari del 20-D en la qual ha reclamat a les forces sobiranistes que renovin el seu compromís amb la independència i evitin fer cessions des de les institucions, en referència a la tensió que viu l'independentisme davant la resposta a la suspensió dels diputats que ha dictat el jutge Pablo Llarena. "La República és a les nostres mans", ha assegurat.

Puigdemont ha advertit que avui és un dia per "renovar compromisos" i, en especial, el compromís contret pels diputats del Parlament amb els electors. "Renovem el compromís amb la República, amb la resistència no violenta i amb la radicalitat democràtica i amb la dignitat de les nostres institucions que no poden ni han de ser objecte de cap cessió davant dels que senzillament ens volen liquidats, empresonats i exiliats", adverteix en referència implícita al no acatament de la resolució de Llarena.

El polític gironí ha admès que hi ha dissensions dins de l'independentisme polític. "No sempre anem tan junts com voldria la majoria", ha admès, però ha afegit que "el conjunt de l'acció republicana avança amb determinació i de manera irreversible".

"La República Catalana no depèn d’un grup de jutges fanàtics, ni de policies que peguen gent pacífica, ni de grups violents que arrenquen llaços grocs a la nit", ha assegurat.

El president ha assegurat que la persecució política que pateix l'independentisme l'ha fet encara més resilient.