El president, Carles Puigdemont, ha anunciat que demanarà al Parlament que convoqui un ple la setmana vinent per analitzar "l'intent de liquidar l'autogovern i la democràcia" i per "actuar en conseqüència". "El govern espanyol, amb el suport del partit socialista i Ciudadanos, ha emprès el pitjor atac a les institucions i al poble de Catalunya des dels decrets del dictador militar Francisco Franco abolint la Generalitat de Catalunya", ha denunciat.

El president ha comparegut aquest vespre en una declaració institucional des del Palau de la Generalitat que s'ha convocat després de saber-se que el govern de Mariano Rajoy demanarà al Senat que aparti del càrrec el president i tots els membres del Consell Executiu per assumir-ne les seves competències.

"Ens hem de conjurar per tornar a defensar les nostres institucions, de manera pacífica i civilitzada però carregats de dignitat i raons", ha reclamat després de denunciar que el govern espanyol ha donat avui un "cop de porta" a la proposta de diàleg del Govern i ha emprès un seguit de mesures i cessaments que directament representen la liquidació de l'autogovern i de la voluntat democràtica dels catalans. "Allò que els catalans vam decidir a les urnes el govern espanyol ho anul·la als despatxos", ha alertat. 

Puigdemont ha retret que el govern espanyol s'ha autoproclamat de manera il·legítima representant de la voluntat dels catalans. "Sense passar per les urnes, amb suport escàs i en contra de la voluntat de la majoria, el govern de Mariano Rajoy vol nomenar un directori perquè teledirigeixi des de Madrid la vida de Catalunya", ha retret.

També amb el concurs del Rei

El president ha lamentat que no és la primera vegada que "també amb el concurs del Rei" les institucions catalanes reben un cop per part de l'Estat espanyol per violentar-les o suprimir-les, però ha afegit que cada vegada el poble català s'ha sobreposat més fort i més determinat.

Ha recordat que la Generalitat no és una institució sorgida de la Constitució espanyola sinó que funcionava molt abans de la seva aprovació atès que ser restablerta provisionalment atenent a la seva legitimitat històrica i la continuïtat que van garantir a l'exili Companys, Irla i Tarradellas. Per aquesta raó, ha advertit que cap decisió de cap govern podrà esborrar "aquest fet persistent al llarg del temps". "El que tenim ens ho hem guanyat sempre amb la força de la gent i de la democràcia", ha reblat.

 "Les institucions catalanes i el poble de Catalunya no podem acceptar aquest atac. La humiliació que pretén el govern espanyol és incompatible amb una actitud democràtica i se situa fora de l'estat de dret", ha advertit, a més de retreure la violència de l'1-O contra ciutadans pacífics, les detencions dels responsables de l'Assemblea i Òmnium, i la persecució als mitjans de comunicació.

Puigdemont ha retret a Rajoy la "infame recollida de signatures" que va protagonitzar contra l'Estatut de Catalunya i la retallada d'aquest text per part del TC després de ser ratificat en referèndum.