El president, Carles Puigdemont, ha volgut recordar els 100 dies de Govern a l’exili. Des de Lovaina, a Bèlgica, on va arribar el 30 d’octubre, el candidat a la investidura ha advertit que el problema no només no s’ha resolt, sinó que s’ha agreujat. Ha denunciat que la “connivència” entre els diversos poders de l’Estat, que volen resoldre el problema “des del Codi Penal”, no des de la política. “I el problema s’ha agreujat”.

En atenció als mitjans des de la ciutat flamenca, Carles Puigdemont ha sostingut que estan a Bèlgica per a denunciar una situació que “atempta greument contra els drets humans i els drets civils i polítics a l’Estat espanyol”. En aquest sentit, ha denunciat la interlocutòria amb què el jutge Pablo Llarena ha denegat novament la llibertat a Jordi Sànchez, un text que “fa ruboritzar els experts en dret i les persones compromeses amb la democràcia”.

"És especialment dolorós veure com encara hi ha qui justifica la presó preventiva en què s’està retenint a gent decent, de pau, demòcrata i honesta", ha lamentat.

“Sempre, en cadascun d’aquests 100 dies, tenim present el que ens ha portat fins aquí”, ha assegurat el candidat a la investidura, que ha afegit: “Segurament ho haurem de tenir present durant molts anys”

Puigdemont Comín Ponsatí Lovaina 100 dies exili - ACN

Ha defensat que, malgrat que les eleccions del 21-D van ser convocades per Mariano Rajoy amb el 155, i van comptar amb les “garanties” de l’Estat, “la voluntat del poble català continua sent ferma en una direcció que el món ha llegit”. Aquest anhel, ha dit, és el de “decidir el seu propi futur amb les eines de la democràcia, des del diàleg i el reconeixement de l’altre”.

A la Grande Place de Lovaina, com cada dimarts, s’ha interpretat ‘El cant dels ocells’, de Pau Casals. Aquest cop, amb motiu dels 100 dies, ha comptat amb la presència del president Carles Puigdemont i els consellers Toni Comín, Meritxell Serret, Clara Ponsatí i Lluís Puig.