"Si el govern català i espanyol no han de parlar de res a la taula de diàleg, no cal convocar una nova reunió per perdre el temps". Així de clar ha estat aquest diumenge l'exconseller de Cultura Lluís Puig en una entrevista a Rac1, després que la justícia belga rebutgés la seva extradició a Espanya.

"Durant la pandèmia ja es podrien haver trobat, perquè costa 30 segons connectar-se telemàticament. És una excusa molt gran no haver-se reunit durant cinc mesos amb l'excusa que tenien molta feina amb la pandèmia", ha reclamat. A més, ha demanat posar sobre la taula una amnistia per a tots els condemnats, processats o investigats per causes relacionades amb el procés perquè, diu, "ara és el moment".

En aquest sentit, l'exconseller ha afirmat que la decisió de la justícia belga no només és una bona notícia per a ell, sinó que "repercuteix en el conjunt de polítics independentistes".

Sobre el nou partit de Puigdemont

D'altra banda, Puig ha celebrat que el congrés fundacional del nou JxCat, en el qual ell presideix la taula, hagi aconseguit que Jordi Turull, Jordi Rull i Jordi Sànchez hagin pogut votar per escollir la direcció del partit, malgrat estar presos. "La democràcia no la detenen ni murs ni reixes", ha dit.

Pel que fa a les candidatures que s'han presentat per ocupar els diferents càrrecs del partit, ha explicat que li "agradaria que encara n'hi haguessin més", i ha recordat que en encara queden diverses d'obertes. "És veritat que una segona candidatura a la secretaria general es va retirar per pròpia voluntat", però encara hi ha quatre vicepresidències, dos ajudants de secretaria general i 18 membres de la resta de l'executiva que estan oberts.

Lluis Puig Junts per Catalunya congrés ACN

Imatge: Lluís Puig al Congrés fundacional / ACN
 

També ha celebrat que en tancar el cens, fa tres dies, van comptabilitzar un augment d'un miler de socis respecte a deu dies abans, fins a aconseguir els 3.000, i fins a la nit d'aquest dissabte havien votat un 49% dels associats: "Confio que passarem del 50% de la participació".

Sobre qui serà el candidat a la presidència de la Generalitat del nou JxCat en les pròximes eleccions catalanes, Puig no s'ha mullat. "Primer hem de saber quan seran les eleccions, i després el partit ja tindrà llistes obertes per a la participació de tots", ha assegurat.