La Universitat Catalana d’Estiu (UCE) ha conclòs la seva 48ena edició amb una participació d’un total de 1.579 persones, dades que suposen un increment de 139 persones respecte l’any passat. Per contra, la presència de polítics s’ha reduït a Prada, factor que des de l’organització atribueixen a la “prudència” que s’imposen alguns dirigents polítics davant dels esdeveniments previstos a la tardor, com ara la qüestió de confiança i el full de ruta independentista.

El president de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC), Joandomènec Ros, ha valorat satisfactòriament les dades de participació i la qualitat dels cursos d’una UCE que és “el braç divulgador de la ciència de l’IEC”. En aquest sentit, el president de l’UCE, Jordi Casassas, ha posat en valor que les conferències “no només han girat en torn al procés”, ja que han comptat amb especialistes “d’àmbits diversos”.

El cartell de convidats ha tingut menys pes quant a polítics, però tot i això durant aquests dies han passat cares conegudes com la de la consellera de Presidència, Neus Munté, el conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, el conseller de Justícia, Carles Mundó, e conseller de Cultura, Santi Vila, o el diputat d’ERC al Congrés, Gabriel Rufián.

A l’UCE d’enguany s'hi han matriculat 695 alumnes (14 més que al 2015) i hi han passat 267 ponents (51 més que l’any passat). L’equip organitzador ha volgut fer èmfasis en l’augment d’inscripcions dels alumnes menors de 30 anys, ja que consideren que és un element que pot revertir la tendència dels darrers anys. Les estades completes també han pujat, concretament del 64% al 68%, fet que segons els impulsors de l’UCE reflecteix el grau de fidelització dels assistents.

Respecte a la procedència dels assistents, un 70% corresponen al Principat, un 10% procedeix tant del País Valencià com de la Catalunya Nord, un 6% de les Illes Balears i la resta, d’Andorra, l’Alguer o la Franja.