Militants històrics del PSUC han impulsat un manifestEl 78 no va ser possible. Ara podem—, en què donen suport al referèndum de l'1 d'octubre. Justament apel·lant a l'esperit del partit, personalitats com l'arqueòleg Eudald Carbonell o l'exalcalde de Cornellà, Frederic Prieto, asseguren que amb l'1-O s'obrirà la possibilitat "al canvi i a la ruptura tan necessaris amb el caduc règim espanyol del 1978".

En el document, els exmilitants psuqueros constaten que, quaranta anys després del final de la dictadura, "s'ha posat en relleu que l'Estat espanyol no està preparat per a una vertadera democratització sense una 'teràpia de xoc' que remogui les estructures de poder polítiques i econòmiques". Aquesta teràpia de xoc, afegeixen, "es diu República i es diu referèndum".

Els signants del manifest proclamen en el document "la necessitat de donar suport, sense embuts i sense vacil·lacions, a la convocatòria de referèndum fixada per al proper 1 d'octubre". En aquest sentit, argumenten que "aquest referèndum i la nostra anhelada República obren la possibilitat al canvi i a la ruptura tan necessaris amb el caduc règim espanyol del 1978". 

Entre les primeres persones que han signat el text, totes antigues militants del PSUC, destaquen el reconegut arqueòleg Eudald Carbonell, l'exalcalde de Cornellà Frederic Prieto, l'exdiputat Alfredo Amestoy i l'exregidor de Badalona Jaume Oliveras.