El Parlament basc ha aconseguit fer un minut de silenci en homenatge a l'advocat d'Herri Batasuna Santiago Brouard, assassinat pel grup terrorista GAL el 20 de novembre del 1984. Tant el PSOE, amb càrrecs polítics de l'època condemnats per impulsar els GAL, com Vox, la formació d'extrema dreta, ha accedit a secundar l'homenatge, en un escenari de consens.

Homenatge al Parlament Basc

L'homenatge s'ha celebrat abans de l'inici del ple ordinari que celebra aquest dijous el Parlament Basc, i respon a una decisió adoptada el 2014 per la cambra basca, de celebrar actes en record dels quatre parlamentaris bascos assassinats en atemptats terroristes: els socialistes Fernando Buesa i Enrique Casas, el popular Gregorio Ordóñez, i el mateix Brouard, dirigent d'HB.

Aquests homenatges se celebren en els plens més propers a la data de cada assassinat. A més del minut de silenci que han guardat els parlamentaris a l'inici de ple d'aquest dijous, la Cambra basca ha instal·lat un peveter i una fotografia de Santiago Brouard al costat de l'escultura en memòria a les víctimes del terrorisme que es troba al costat de l'entrada principal de la seu del legislatiu basc.

En el judici dels GAL van ser condemnats el ministre de l'Interior espanyol del 1982 al 1988, José Barrionuevo, i el seu successor fins al 1993, José Luis Corcuera; el secretari d'Estat per la Seguretat, Rafael Vera; el secretari general del Partit Socialista d'Euskadi, Ricardo García Damborenea; l'exgovernador civil de Guipuscoa Julen Elgorriaga; el tinent coronel Ángel Vaquero, i el llargament condecorat general de la Guàrdia Civil de la caserna d'Intxaurrondo, Enrique Rodríguez Galindo. El president del govern espanyol, Felipe González, va ser assenyalat insistentment com a màxim responsable de la trama, fins i tot per algun dels seus membres, però no va ser finalment processat.

L'homenatge a Brouard contrasta amb l'histrionisme com han rebut el PP, Cs Vox i una part del PSOE l'hipotètic suport de Bildu als pressupostos de Pedro Sánchez.