El PSOE votarà demà a favor d’aixecar la immunitat dels eurodiputats de Junts, Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí, en el marc del Comitè d’Afers Jurídics, segons fonts consultades per l'ACN. Aquest dilluns el comitè ha debatut l’informe de l’eurodiputat ultraconservador búlgar Angel Dzhambazki favorable a acceptar el suplicatori.

El PSOE havia evitat fins ara pronunciar-se al respecte i la presidenta del grup socialista a l’Eurocambra, Iratxe García, va assegurar que esperarien a conèixer el contingut de l’informe, abans de decidir el vot. Això no obstant, la resposta socialista finalment no ha portat cap sorpresa. Fonts d'aquest grup han assegurat que hi votaran a favor i que el grup socialista no debatrà internament el sentit del vot.

Filtració de l'informe

Tot i que tot el procediment s’ha de seguir de manera confidencial i la reunió del comitè es fa a porta tancada, la setmana passada ja es va filtrar a través del diari ABC que el ponent proposava acceptar el suplicatori. Aquesta filtració va provocar una protesta per escrit dels eurodiputats independentistes davant del president del Parlament, David Sassoli.

En acabar la reunió d'avui, el president del Comitè d’Afers Jurídics, l’eurodiputat de Ciudadanos Adrián Vázquez, ha tret importància a la votació de demà, ha assegurat que tot i el ressó que té a l'Estat espanyol a l'Eurocambra és "un cas més com qualsevol altre", i s’ha negat a avançar el vot del seu grup tot i que ha deixat clar que té una posició definida.

Adrián Vázquez   Europa Press

L'eurodiputat de Cs Adrián Vázquez presideix el Comitè d'Afers Jurídics del Parlament Europeu / Europa Press

Vázquez ha expressat el descontament per la filtració de l'informe, tot i que ell mateix ja va provocar una polèmica el passat mes de gener quan, abans que Puigdemont, Comín i Ponsatí exposessin davant del comitè els seus arguments en contra del suplicatori, va rebutjar en declaracions públiques que el Suprem no sigui el tribunal competent per veure aquest cas, com afirmen els independentistes.

També, el popular Esteban González Pons va aixecar acusacions de trencament de la confidencialitat en criticar públicament els arguments dels independentistes en acabar aquella sessió.

El comitè d’Afers Jurídics està integrat per 25 diputats, dels quals 5 són espanyols, la qual cosa el converteix en la comissió de l’Eurocambra amb major percentatge de presència espanyola. Dos dels representants espanyols són del PSOE; dos, del PP; i un, de Cs, que és qui ostenta la presidència. Hi ha pocs dubtes que el suplicatori serà aprovat a la reunió d’aquest dimarts, tenint en compte el pes que PSOE i PP tenen als seus respectius grups, els majoritaris a la Cambra, que junt amb el grup liberal tenen una majoria suficient al comitè i al ple de la Cambra per tirar endavant la proposta.

Possibilitat de recurs

El Tribunal Suprem va demanar l’aixecament de la immunitat de Puigdemont i Comín tan aviat com van prendre possessió dels seus escons el gener de l’any passat, sis mesos després de les eleccions arran dels intents de l'Estat espanyol de frenar les seves acreditacions.

El suplicatori va quedar frenat per la pandèmia, però es va reactivar el mes de novembre i 14 de gener els tres eurodiputats van comparèixer davant del comitè per defensar la seva immunitat.

En cas que la petició del Suprem prosperi, els tres eurodiputats continuaran mantenint els seus escons però es podran reactivar les euroordres. Això no obstant, la defensa de Puigdemont, Comín i Ponsatí compta encara amb la possibilitat de presentar recursos en contra de la decisió. En cas que finalment arribi als tribunals belgues, els tres eurodiputats s’empararan en la decisió del Tribunal d’Apel·lació de Brussel·les que es va denegar l’euroodre contra Lluís Puig.

 

A la imatge principal, Toni Comí, Clara Ponsatí i Carles Puigdemont al Parlament Europeu / ACN