L'informe de la Comissió d'Assumptes Jurídics (JURI) del Parlament Europeu elaborat per l'eurodiputat ultraconservador búlgar Angel Dzhambazki proposarà acceptar els suplicatoris cursats pel Tribunal Suprem i aixecar la immunitat de Carles Puigdemont, segons avança ABC, que afegeix això podria comportar continuar cursant l'ordre de lliurament a Espanya per part de les autoritats belgues.

Segons el ponent de l'informe que haurà de votar el Parlament Europeu, els fets pels quals es reclama a Puigdemont són anteriors a la seva condició d'eurodiputat, ja que es remunten al 2017 i el president exiliat no va accedir al Parlament Europeu fins a les eleccions celebrades el 2019.

El PSOE es manté en silenci

Per la seva part, la delegació del PSOE al Parlament Europeu va assegurar ahir que no farà pública fins a la propera setmana la seva posició sobre l'aixecament de la immunitat dels eurodiputats de JxCat Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí, però el silenci es mantenia vinculat precisament a l'elaboració de l'informe de la JURI.

En tot cas, l'informe avançat avui per ABC es presentarà dilluns vinent en la comissió d'Assumptes Jurídics i posteriorment es votarà, en aquesta mateixa instància, dimarts.

La presidenta del grup socialdemòcrata al Parlament Europeu, Iratxe García, i el cap de la delegació del PSOE, Javier Moreno, van assenyalar aquest dimecres en una trobada amb la premsa que la delegació està "esperant a saber el que posa" a l'informe que ha elaborat el conservador búlgar Angel Dzhambazki sobre si s'ha de retirar la immunitat als tres eurodiputats independentistes.

"Ni tan sols els diputats han tingut accés a l'informe, no sabem què hi diu. Òbviament hem d'esperar a saber el que hi posa, preferim esperar i veure com es desenvolupa la qüestió", va assenyalar García, que va recalcar que el "respecte a l'estat de dret és la posició del grup socialista". "I seguint els procediments que s'han seguit per a totes les suspensions o empares d'immunitat parlamentària", va afegir Moreno.

García va considerar que "no és responsable" que la delegació manifesti per endavant la seva posició "quan encara no hi ha un informe sobre el qual votar" i va situar la propera setmana, quan es conegui el sentit de l'informe, com el moment en què es faria pública la posició de la delegació.

Seran els diputats socialdemòcrates en la comissió d'Assumptes Jurídics, entre ells l'espanyol Ibán García del Blanco com a membre titular, els que decidiran la posició del grup, va explicar García.

 

Imatge principal: Carles Puigdemont al Parlament Europeu / Efe