El ple de la Comissió per a la Reconstrucció al Congrés ha rebutjat l'esmena d'EH Bildu que insta a "derogar la reforma laboral del 2012, substituint-la per una nova legislació laboral garantista i justa amb els drets laborals dels i les treballadores". El PSOE hi ha tornat a votar en contra després de la polèmica repetició de la votació de l'esmena dimecres al vespre al grup de treball de reactivació econòmica.

Els socialistes van votar inicialment a favor en una primera votació en què es va aprovar l'esmena però van demanar repetir la votació per acabar votant 'no'. L'esmena dels independentistes bascos es va tombar, tal com ha tornat a passar aquest divendres.

La portaveu del PSOE a la cambra baixa, Adriana Lastra, ha defensat el posicionament del seu grup per garantir que el text sigui "transversal i pugui aglutinar" diverses sensibilitats. Tot i això, Lastra ha afirmat que el govern espanyol "manté intacte" el compromís de derogar-la que recull l'acord de govern entre el PSOE i Unides Podem.

L'esmena ha estat rebutjada per 221 vots en contra, 57 a favor i 8 abstencions. Unides Podem hi ha votat a favor.

La portaveu d'EH Bildu al Congrés, Mertxe Aizpurua, ha denunciat que la segona votació de dimecres "no és ajustada a dret" i ha argumentat que el punt hauria d'estar inclòs al document final i no s'hauria d'estar tornant a votar. Aizpurua ha criticat que el PSOE no hagi acceptat esmenes com aquesta quan se suposa que hi ha una "majoria progressista". "Esperem una rectificació", ha dit, per "traslladar un missatge clar a la ciutadania que no tornaran a pagar la crisi els mateixos".

El president de la Comissió per a la Reconstrucció, Patxi López, ha dit que els lletrats de la cambra baixa han avalat la repetició de la votació al grup de treball i ha defensat que es torni a votar aquest divendres. López ha argumentat que el grup de treball ja s'ha desfet i és el ple d'avui qui té la decisió final sobre l'esmena.

També han criticat que es repetís la votació ERC, JxCat i el PNB. El portaveu dels republicans, Gabriel Rufián, ho ha considerat "una barbaritat" i un "atropellament". El diputat de JxCat Ferran Bel ha dit que no participarien en la votació d'aquesta esmena per mostrar "disconformitat" amb el procediment tot i no compartir el seu contingut perquè no són partidaris de derogar íntegrament la reforma laboral.