El PSOE vol ara l'aval judicial perquè els menors de 16 anys canviïn de gènere al registre, tot i que la setmana passada va descartar tocar l'autodeterminació a la llei trans. Així, els socialistes mantenen els tripijocs i aguditzen la divisió amb Podemos. I és que aquest dimarts ja van endarrerir de nou la tramitació de la norma, després de demanar més temps per presentar-hi esmenes. Per la seva banda, els morats exigeixen que la llei trans s'aprovi abans d'acabar l'any i demanen un calendari que en concreti la tramitació. Lluny d'això, el PSOE no fa més que posar dificultats perquè la norma tiri endavant.

La cosa és que el grup parlamentari socialista ha proposat que els menors de 16 anys (i majors de 12) necessitin una autorització judicial per poder canviar de gènere en el registre. És el que recull una de les esmenes, a la qual han tingut accés Efe Europa Press aquest divendres. A més, el PSOE ha presentat una altra esmena en la qual estableix que també caldrà aval judicial per a revertir el canvi de sexe en el registre. Dit això, el text original de la llei trans contempla que els menors de 16 i majors de 14 puguin canviar de sexe en el registre "assistits en el procediment pels seus representants legals", sense la necessitat que ho autoritzi un jutge. També indica que la reversibilitat es pot sol·licitar a partir dels sis mesos mitjançant el mateix procediment regulat per al canvi registral, que no requereix autorització judicial en majors de 14 anys.

El col·lectiu trans protesta contra el PSOE

Aquesta mena de tripijocs no agraden gens dins del col·lectiu i una prova d'això és que la diputada trans Carla Antonelli va abandonar el PSOE, vistos els endarreriments a la llei. Ara, més d'un centenar de persones s'han concentrat a la seu dels socialistes i han clamat "vergonya" per bloquejar la norma. La Federació Plataforma Trans ha anunciat davant Ferraz que començarà una onada de "fúria trans" arreu de l'Estat: "Si no hi ha llei trans, hi haurà fúria trans". "Con Carme Calvo no estamos a salvo", han cridat també els manifestants. 

Protesta llei trans seu PSOE / Europa Press
El col·lectiu trans protesta davant la seu del PSOE / Europa Press

D'altra banda, el col·lectiu trans ha portat la seva bandera al Congrés dels Diputats per exigir que la llei no pateixi "retallades en els seus drets". Amb aquesta acció, han demanat als diferents grups parlamentaris que signin la bandera "amb el compromís d'accelerar els tràmits parlamentaris, de no retallar els drets que la llei inclou i d'impulsar millores per no ampliar-los". Un dels diputats que s'ha sumat a la protesta ha estat Íñigo Errejón (Más País), que ha anunciat una esmena per castigar amb penes de presó les anomenades teràpies de conversió.

 

Imatge principal: El col·lectiu trans porta la seva bandera al Congrés dels Diputats / Europa Press