La llei trans evidencia, una vegada més, les discrepàncies entre els socis del govern espanyol. Aquest dimarts, el PSOE ha demanat ampliar una setmana més el termini per presentar les esmenes al projecte de la llei trans, tot i la pressió d'Unides Podem per començar a tramitar-la. El termini per presentar les esmenes s'acaba aquest dimecres, però la Mesa del Congrés es reunirà al matí per decidir si cal ampliar-lo. Segons han assegurat a Europa Press fonts socialistes, el PSOE ja està redactant les seves propostes per modificar aquesta llei, però prefereix tenir una altra setmana de marge i sol·licitarà aquesta última pròrroga. Aquesta ampliació de termini també l'han demanat el Partit Popular i Vox i, per tant, tot apunta que finalment s'aprovarà.

Per la seva part, aquest mateix dimarts el portaveu d'Unides Podem al Congrés, Pablo Echenique, ha respost als seus socis de govern demanant públicament que no allarguin més els terminis amb l'objectiu d'aconseguir desbloquejar el projecte d'Igualtat. Echenique ha defensat que cada dia que passa sense avançar per l'aprovació d'aquesta llei, el col·lectiu trans pateix una discriminació "tremenda". El portaveu d'Unides Podem també ha assegurat que respecta el debat intern que pot haver-hi al PSOE, però que això no ha d'afectar l'avenç en el desplegament de la llei trans. 

El PSOE no tocarà l'autodeterminació de gènere a la llei trans

El PSOE ja va avançar dies enrere que no tocarà l'autodeterminació de gènere a la llei trans, encara que continua tenint dubtes. Segons van informar, el partit té certa preocupació al voltant de la seguretat jurídica de la norma, així com l'equiparació de la violència de gènere amb violències que es registren en el col·lectiu LGTBIQ+. De fet, els socialistes han esgotat l'ampliació del termini per presentar esmenes amb l'excusa de demanar més temps per aconseguir "donar seguretat jurídica a la llei", tenint en compte el posicionament del Partit Popular i Vox, que volen recórrer al Tribunal Constitucional. "El legislatiu pot millorar la llei i fer-la més robusta davant d'aquests atacs dels qui són vertaders enemics dels drets dels col·lectius", van assegurar fonts properes al PSOE.

Crítiques al PSOE per l'endarreriment de la llei trans

El PSOE, que haurà esgotat totes les pròrrogues per presentar esmenes, ha rebut crítiques de diferents sectors per endarrerir el projecte de la llei trans. Fins i tot, la diputada transsexual Carla Antonelli va anunciar que es donava de baixa com a militant del PSOE davant la "profunda decepció" que sent amb la formació política. "Hi haurà persones que es preguntaran per què avui i no quan es va iniciar aquest deliri i odi desfermat en contra dels drets de les persones trans ja fa dos anys i mig? I la resposta és simple, perquè hi ha gotes que fan vessar el got ple i a punt de vessar", va escriure a les seves xarxes socials. L'expresident José Luis Rodríguez Zapatero, tot i que va demanar a Antonelli que reconsiderés la seva baixa, va assegurar que entenia la indignació de l'exdiputada perquè són "temes molt emotius que toquen directament a persones que han sofert molt".