La llei trans s'ha convertit en la nova escletxa que divideix el govern espanyol. El passat dimarts, el PSOE va ampliar el termini per presentar esmenes a la llei trans, una mesura que ha indignat als seus socis de govern, Unidas Podemos. Aquest dimecres, el Ministeri d'Igualtat, liderat per Irene Montero, ha demanat als socialistes que concretin un calendari per tramitar la norma, per tal de garantir que aquesta s'aprova abans que acabi l'any. 

Montero ha considerat que és "incomprensible" que el PSOE hagi ampliat encara més el termini per presentar esmenes. Una ampliació que els socialistes han aconseguit aliant-se amb el PP. La ministra ha assegurat que l'ampliació "només perjudica" les persones trans "que veuen en risc l'aprovació d'una llei que ha de garantir els seus drets". Montero s'ha dirigit a la premsa i ha assegurat que el seu Ministeri no  "deixarà anar la mà" del col·lectiu LGTBI fins que "els seus drets siguin llei", segons recull l'ACN. 

Perquè es pugui complir amb els terminis que demana Unidas Podemos, és a dir, per aprovar la llei abans que acabi aquest 2022, el límit per aportar esmenes s'hauria de mantenir en el 2 de novembre. Segons informa Europa Press, els socialistes s'han compromès a registrar les seves esmenes el pròxim dilluns, dia 31. 

Una llei conflictiva pel PSOE

Si bé les reticències entre socialistes i Unidas Podem per la llei trans ha dividit l'Executiu, ha obert guerres més intenses en el si del mateix PSOE. El partit s'ha dividit en el que recolzen àmpliament dels drets de les persones trans a través de la nova llei i els que s'hi oposen rotundament. La posició de moltes socialistes respecte a la llei ha recollit dures crítiques del moviment feminista i altres formacions.

Les tensions internes han arribat a un punt que la diputada transsexual Carla Antonelli va anunciar que es donava de baixa com a militant del PSOE davant la "profunda decepció" que sent amb la formació política."Hi haurà persones que es preguntaran per què avui i no quan es va iniciar aquest deliri i odi desfermat en contra dels drets de les persones trans ja fa dos anys i mig? I la resposta és simple, perquè hi ha gotes que fan vessar el got ple i a punt de vessar", va afirmar Antonelli a través de les seves xarxes socials. 

Un dels principals aspectes de la llei que ha aixecat polseguera dins del PSOE a estat el reconeixement de l'autodeterminació de gènere. Tanmateix, els socialistes han avançat que no tocaran l'autodeterminació de gènere a la llei trans, encara que continua despertant recels dins del partit.