Les protestes al camp han estat les protagonistes de tota la setmana amb talls de carreteres a tot l'estat espanyol. Els pagesos han amenaçat de col·lapsar Madrid i arribar fins a la seu nacional del PSOE, al carrer Ferraz, aquest dissabte. Davant d'aquest escenari, el portaveu del PSOE al Congrés, Patxi López, ha expressat la seva preocupació per la "violència" d'algunes protestes del sector agrari i ha criticat la convocatòria de portar les tractorades fins a la seu socialista, ja que veu una "intencionalitat política" diferent de les reivindicacions del camp. En una entrevista aquest dissabte a RTVE, ha reconegut preocupació per la violència que s'està veient en algunes de les manifestacions del sector del camp en diverses comunitats autònomes, que està deixant enfrontaments entre pagesos i policies. 

López ha aclarit que des del PSOE respecten "absolutament tot" el dret a la protesta i fins i tot comparteixen part de les reivindicacions, però el que "no respecten en absolut", i per tant "no l'assumiran", és la violència que s'ha vist en alguns casos en aquestes convocatòries, perquè segons el portaveu socialista, "la violència deslegitima fins i tot les causes que provoquen les protestes". El portaveu socialista ha considerat que és sorprenent que les protestes estiguin encoratjades des del Partit Popular després que hagin votat en contra de mesures promogudes pels socialistes com la llei de cadena alimentària o els decrets d'ajuda a agricultors i transportistes per l'encariment dels preus. 

Protestes al camp

Les protestes dels agricultors continuen aquest dissabte en diferents comunitats autònomes d'Espanya per mostrar el seu cansament per la crisi que travessen i exigir un gir en les polítiques que els afecten. Aquest dissabte està prevista una concentració de productors a Madrid, després d'intenses jornades mobilitzant-se en el centre d'algunes capitals de província i bloquejant el trànsit en nombroses vies de comunicació. La plataforma 6-F —apareguda durant els últims dies— ha fet una crida a votar aquest dissabte a les 18:00 hores a l'esplanada de l'estadi Metropolitano a Madrid si paralitzen les manifestacions i concentracions d'agricultors i ramaders o continuen amb una vaga massiva. Valladolid també és una de les ciutats que també està amenaçada aquest dissabte amb la intenció de boicotejar la gala dels Goya, que se celebra aquest dissabte. 

Després de les manifestacions dels agricultors a França i altres països de la Unió Europea (UE), van començar a crear-se grups de productors en xarxes socials instant a fer el mateix a Espanya, amb la vista posada en el 6 de febrer. Aquest dia va haver-hi múltiples tractorades en les quals van participar una gran majoria d'agricultors i ramaders a títol individual i al marge de les organitzacions agràries; alguns dels seus promotors van crear l'anomenada Plataforma 6F, amb portaveus que en el passat han estat relacionats amb VOX i moviments d'ultradreta. 

Asaja, COAG i UPA tenen convocades protestes durant les pròximes setmanes; i Unió d'Unions prepara una tractorada davant del Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació, el 21 de febrer. De moment hi ha hagut talls de carrers i carreteres, intents de bloquejar ports i centres logístics, ciberatacs a webs d'institucions espanyoles i la detenció d'una vintena de manifestants, al costat de gairebé 8.000 persones que s'enfronten a possibles sancions administratives.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!