Un grup de hackers russos ha mirat d'atacar unes quantes pàgines web d'institucions espanyoles "en solidaritat" amb les protestes dels agricultors que s'estan fent arreu de Catalunya i a tot l'estat espanyol. L'atac ha aconseguit bloquejar durant unes hores les webs dels parlaments del País Basc i de Navarra, que ja sembla que han recuperat la normalitat. El grup prorús 'NoName057' ha reivindicat els atacs a través del seu canal de Telegram, i a més a més, el Centre Criptològic Nacional ja els ha atribuït les accions. Malgrat haver intentat atacar nombrosos objectius, ara per ara, només han aconseguit amb èxit dos d'ells. Aquest dimarts ja van tractar d'atacar el portal del govern basc, però va ser detectat i repel·lit ràpidament, segons han confirmat fonts de l'executiu autonòmic. També ho van intentar amb la web de l'Assemblea Regional de Múrcia, però també sense èxit. 

En diversos missatges publicats a Telegram, els ciberdelinqüents també han instat a bloquejar les pàgines dels parlaments Astúries i de Canàries; dels serveis de transport públic de Sevilla, Màlaga, Vigo, Alacant o Jerez de la Frontera; i de les empreses CIMSA i FECSA.

🚜 Vaga de pagesos a Catalunya, DIRECTE | Talls a les carreteres i última hora dels tractors a Barcelona

Solidaritat amb l'agricultura

Els hackers han reivindicat, a través de diversos missatges en les xarxes socials, que els atacs són en "solidaritat" amb les vagues dels agricultors, que segons defensen "exigeixen a les autoritats que no patrocinin el règim criminal" del president ucraïnès Volodímir Zelenski, sinó que "resolguin els problemes interns". Entre ells, diuen, garantir "preus justos" per als seus productes i "un major control de les importacions de països de fora de la Unió Europea". La manera d'actuar d'aquest grup de pirates informàtics —nom complet dels quals és 'DDOSIA, grup nacionalista hacktivista prorús NoName057(16) contra països crítics amb la invasió russa d'Ucraïna— és entrar en les webs d'institucions i alentir el seu funcionament fins a bloquejar-les. 'DDoSia' és un kit d'eines d'atac de denegació de servei distribuït, desenvolupat i utilitzat per aquest grup nacionalista hacktivista prorús.

Se'ls considera responsables d'atacs contra llocs web europeus, ucraïnesos i nord-americans d'agències governamentals, empreses privades i mitjans de comunicació. Periòdicament, el grup publica missatges en els quals s'atribueixen la titularitat dels atacs.

Tractorada a Catalunya

Centenars de tractors encaren els últims trams cap a Barcelona de les marxes lentes que han començat aquest dimecres al matí des de Ponent, l’Ebre, Tarragona, Girona i la Catalunya Central. A Vilafranca del Penedès, els pagesos de les columnes de l’Ebre, Tarragona i Reus s’hi han unit i, després d’una parada tècnica per agafar forces, han reprès la marxa per l’AP-7, des d’on enllaçaran amb l’A-2 i la B-23 per entrar per la Diagonal. Els pagesos de Ponent han sortit a primera hora des de Fondarella, i ara ja són a l’Anoia després de proveir-se de combustible i esmorzar a l’àrea de servei del Bruc. A Maçanet de la Selva, els pagesos gironins han unit dues columnes i a la C-17, els del Vallès esperen els de Centrals, tots ells per entrar per la Meridiana.