“Som conscients i és l’acord al qual hem arribat aquesta setmana, que cal superar l’horitzó judicial; cal superar la crisi institucional del 2017, perquè la democràcia és més completa si hi incorporem els actors que per una circumstància o altra van haver de sortir el 2017”. Així s’ha expressat aquest dilluns la nova portaveu del govern espanyol, Esther Peña, que ha defensat el retorn dels exiliats per l’1-O com a mètode per millorar la qualitat democràtica de l’estat espanyol. Així s’ha pronunciat quan, en la seva estrena al faristol de la seu de Ferraz, ha estat preguntada si dins del partit ja no hi ha disparitat d’opinions al voltant d’una llei d’amnistia a independentistes.

Peña ha fet una defensa durant la seva compareixença de la norma que ha de reparar la persecució judicial a un moviment polític. Però alhora s’ha enrocat en la qüestió de les esmenes. Quan queden poques hores perquè a la comissió de Justícia del Congrés dels Diputats s’hi debatin els retocs a la norma, el PSOE es manté immòbil i insisteix que la llei, tal com està redactada ara mateix, ja és “impecable jurídicament i constitucionalment”. Peña ha confiat que el debat d’aquest dimarts sigui “fructífer” i s’hi pugui “parlar”.

De la mateixa manera, ha convidat Junts per Catalunya i Esquerra Republicana a “seduir” per tal de “convèncer” la resta de formacions polítiques per què és necessari blindar Tsunami Democràtic i els CDR de l’excepció de terrorisme. Fonts socialistes asseguren que, ara per ara, la seva posició és inamovible, i que no calculen cedir en les pròximes hores a peticions encaminades a protegir l’independentisme de jutges com Manuel García-Castellón.

 

La nova portaveu socialista també ha estat preguntada sobre la relació que ha de mantenir el PSOE amb Junts, que en els darrers dies ha perillat a causa de la negociació in extremis de tres decrets llei. Així, ha assegurat que cal “acostumar-se” al resultat de les eleccions del 23-J. “Vivim en una legislatura difícil i complexa i els reptes són complexos”, ha dit; sense donar més detalls sobre la nova cita que hauran de tenir socialistes i juntaires, tal com indica l’acord d’investidura de Pedro Sánchez signat per tots dos.

“Alegria” per l’obertura de diligències de la Fiscalia sobre l’Operació Catalunya

Per altra banda, la socialista també ha assenyalat que el PSOE “s’alegra” que la Fiscalia hagi decidit obrir diligències entorn de l’Operació Catalunya. “Vam demanar arribar fins a les últimes conseqüències”, ha assenyalat la portaveu socialista fent referència a unes paraules de Pedro Sánchez. És per això que ha deixat encara més oberta la porta de fer comparèixer al Congrés dels Diputats l’expresident Mariano Rajoy.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!