Qualsevol resultat a les eleccions catalanes mantindrà intacta l’estada de Pedro Sánchez a la Moncloa. Així ho ha defensat aquest dilluns la portaveu del PSOE, Esther Peña, que preguntada sobre com pot afectar a Madrid les eleccions del 12-M, ha vaticinat que a Espanya hi haurà una “legislatura llarga”. En aquest sentit, ha recordat als partits independentistes que els socialistes són “l’únic partit capaç de conversar i acordar”. "Continuarem legislant i millorant la qualitat de vida", i "continuarem parlant amb tots els grups com hem fet fins ara", ha asseverat en la roda de premsa posterior a la reunió de la direcció de l’executiva. També s’ha mostrat confiada que el govern espanyol —després d’haver renunciat als pressupostos del 2024  causa de la convocatòria electoral a Catalunya— podrà treballar a partir d’ara en els comptes del 2025. 

Peña no ha volgut pronunciar-se sobre la possibilitat que Carles Puigdemont decideixi ser el candidat de Junts per Catalunya en aquestes eleccions. “Nosaltres estem centrats en el projecte de Salvador Illa”, ha manifestat, a banda de situar-lo com el millor de tots els candidats del 12-M, després d’haver exercit una “oposició útil”. “Illa surt a guanyar i a obrir una nova etapa a Catalunya”, ha afegit la portaveu socialista. També ha aprofitat la seva compareixença per augurar que el PP es mantindrà “irrellevant” al País Basc i a Catalunya després de les respectives eleccions en aquests dos territoris: per molt que, cal recordar-ho, si el socialista Jaume Collboni és avui alcalde de Barcelona és a causa dels vots que li va regalar el PP. 

Peña també ha emmarcat en la “normalitat” la reunió —avançada per ElNacional.cat— que es va celebrar aquest cap de setmana a Suïssa entre el PSOE i Junts per Catalunya. Ha recordat que ambdues formacions van acordar seure en una mateixa taula de forma mensual. De la mateixa manera, ha volgut deixar clar que “no hi ha cap negociació sobre cap referèndum”. S’ha mostrat comprensiva que aquesta sigui la “demanda de màxims” de les formacions independentistes, però el PSOE mai no acceptarà una consulta “il·legal”. “No està en la nostra agenda”, ha afegit. 

 

Paral·lelament, la portaveu del PSOE ha firmat que la convocatòria d'eleccions a Catalunya no aturarà les comissions d'investigació al Congrés sobre els atemptats del 17-A, Pegasus i l’Operació Catalunya. Ha avisat també que tampoc no es paralitzaran iniciatives legislatives com la de l'abolició de la prostitució. "Aquests dies estem treballant amb els grups per aprovar les llistes de compareixents", ha recordat.

Per últim, Peña ha demanat novament la "dimissió immediata" de la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, que "ha d'explicar si està gaudint de cases i Maseratis fruit del frau fiscal", així com "els vincles de la seva parella" amb una empresa "beneficiada" per la Comunitat de Madrid.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!