L'equip negociador socialista s'ha reunit aquest matí al Congrés / Efe

 

El portaveu socialista al Congrés, Antonio Hernando, ha demanat a Podemos que escolti les paraules de l'alcaldessa de Madrid, Manuela Carmena, que havia demanat aquest matí "a les forces del canvi" que donin suport a la candidatura del secretari general del PSOE, Pedro Sánchez. Segons afirmava, "el pitjor" que li podria passar als espanyols és que s'arribés a un escenari de noves eleccions. En conseqüència, instava "com a ciutadana" als partits estatals –a Podemos i al PSOE– a posar-se d'acord per generar un govern "de progrés" i que la legislatura tiri endavant. "Si vam ser capaços de fer-ho [a Madrid], coi, que agafin exemple", ha afegit l'alcaldessa.

Després d'una reunió amb l'equip negociador socialista al Congrés, Hernando ha insinuat que no trucarà als morats en les 30 hores que queden fins a la propera sessió d'investidura, ja que tenen “temps suficient per reflexionar sobre què els diu ella [Carmena], en tant que la van triar perquè era una gran professional”. "Ahir ja es va dir tot al debat", ha afegit el portaveu. Tanmateix, l'alcaldessa ha volgut evitar el possible malentès amb les seves paraules, deixant constància a través de tuiter que l'entesa que proposa és la d'un executiu de coalició entre PSOE i Podemos, tal i com volen els darrers.

Així i tot, el candidat del PSOE ha recordat que els socialistes van facilitar "els governs del canvi, a Madrid, Saragossa i Cadis, sense demanar cadires, ni res". Hernando feia referència al fet que el grup municipal socialista va facilitar el govern, tot i en minoria, a la formació de Carmena, Ahora Madrid, una de les múltiples coalicions en què el partit dels cercles es va presentar a diversos municipis, com ara Barcelona, en conjunció amb altres forces d'esquerra.

"Calç viva"

En relació amb les al·lusions a la "calç viva" del GAL que ahir Iglesias va fer a la cerimònia d'investidura contra Felipe González, el diputat del PSOE creu que "quan es parla des del ressentiment i el rancor, es perd la raó, i hauria de demanar disculpes". "Hi ha milions d’espanyols que tenen un gran respecte per Felipe González". Segons Hernando, Iglesias "diu això per tapar que va votar el mateix que el Partit Popular (PP)".

"Si algú després de veure el debat d'ahir creu que pactarem amb el PP, no ha vist el mateix debat", ha sentenciat.