El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha parlat aquest dilluns per primer cop sobre la seva decisió de no assistir a la manifestació independentista de la Diada convocada per l’Assemblea Nacional Catalana (ANC). El cap del Govern ha dit que el proper Onze de Setembre participarà en aquells actes “on es puguin defensar les idees en positiu, de forma integradora i plural”. En un acte a Sant Feliu de Llobregat (Baix Llobregat), el president ha dit que defensarà “la llibertat del nostre país des de la diversitat que hi ha, però fent pinya”. Ha assegurat, en aquest sentit, que el pròxim diumenge participarà en diversos actes que sí que compleixen -segons ell- les característiques que ha esmentat.

Cal recordar que Pere Aragonès va decidir no participar en la manifestació convocada per l’ANC perquè, segons ell, l’entitat independentista ha organitzat una mobilització que no serveix per protestar contra l’Estat, sinó contra els partits polítics. El president de la Generalitat ha assegurat que hi ha posicionaments diversos sobre la independència, "com plural és el poble català", per això ha defensat que ell participarà d'aquells actes que reflecteixin aquesta realitat i que ho facin "per sumar". "Allà m'hi trobaran", ha insistit.

Pere Aragonès també ha estat preguntat sobre la represa de les reunions de coordinació entre els partits que conformen el Govern -Esquerra Republicana i Junts per Catalunya-, i ha dit que el país necessita ara mateix “estabilitat i grans acords”. El president de la Generalitat ha volgut posar l'apunt en el context, assegurant que la societat viu un moment d'alta inflació on hi haurà famílies i empreses que passin dificultats. Ha afirmat que els governs hi han de donar "respostes" i "acompanyar" en tots els àmbits de la societat. A banda, ha dit que l'aposta per resoldre el conflicte polític amb l'Estat continuarà estant entre els seus principals objectius.

Ha insistit en la necessitat de generar a Catalunya “estabilitat” i “grans acords”, a banda de la “confiança”. Així mateix, Aragonès ha posat com a exemple l'acord entre la conselleria d'Educació i els sindicats. "En un moment d'angoixa i incertesa per a moltes famílies, posem certeses i estabilitat", ha manifestat.

 

Parla de "persecució política" en relació amb les infiltracions

Finalment, i en relació amb la resposta del Ministeri d'Interior sobre les infiltracions al Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC) i a Jovent Republicà, ha lamentat que els recursos públics s'han de posar "allà on toca" i no en altres qüestions que ha assegurat que sonen "més a persecució política". El president de la Generalitat ha dit que la "justificació" d'aquest tipus d'actuacions és "preocupant".