La portaveu del PSOE al Senat, Eva Granados, ha assegurat aquest dimarts al matí que no se'ls passa pel cap desobeir el TC tot i que critica durament la decisió. Segons la portaveu socialista, es tracta d'una "crisi institucional que posa entre les cordes el poder legislatiu" però ha negat que hi hagi un paral·lelisme amb el que ha passat al Parlament. En una entrevista a Catalunya Ràdio, la dirigent socialista ha interpretat que el Tribunal Constitucional ha aturat la votació a la cambra alta dels articles concrets que fan referència a la reforma judicial però no de la resta del Codi Penal (reforma de la malversació i la sedició) i ha afegit que aquest matí la Mesa i la ponència del Senat es reuneix per decidir com s'aplica la decisió de l'alt tribunal, que ha acceptat les mesures cautelaríssimes que demanava el PP.

"No estic d'acord amb que el que va passar a Catalunya tingui cap similitud amb el que està passant al Senat. El que teníem al Parlament era una majoria parlamentaria que inculcava els drets de la majoria parlamentaria i l'objectiu era acabar amb la Constitució", ha insistit Granados. D'altra banda, com que la reforma del Codi Penal, que inclou la nova manera d'escollir els magistrats, ja s'ha votat al Congrés, Granados considera que ara ja no són esmenes sinó un sol text. Per tant, considera que el que està dient el TC és que s'ha "d'extirpar" la proposició de llei.

La Moncloa "acata"

El ministre de la Presidència, Félix Bolaños, va comparèixer aquest dilluns a la nit a La Moncloa per afirmar, en primer lloc, que la resolució del TC "s'ha d'acatar", malgrat que el govern espanyol no comparteix ni el procediment que ha seguit ni el fons de la decisió. Segons Bolaños el que ha passat "és d'una gravetat màxima" perquè el TC ha adoptat "en temps rècord i amb una majoria exigua" una decisió que atura l'acció del Congrés, fet que "afecta els fonaments de la nostra democràcia".

El TC, va dir Bolaños, "ha aturat la seva pròpia renovació pendent des de fa sis mesos, i ho han fet magistrats que amb el seu vot han decidit el seu propi futur". Segons el ministre de la Presidència, aquest "no és un conflicte entre partits ni institucions, sinó un conflicte entre els que complim la Constitució i els que la incompleixen fa quatre anys". Les autèntiques raons del bloqueig del PP i dels seus recursos judicials, va apuntar, és "controlar el parlament quan tenen majoria i quan no hi és". "Avui lamentablement s'ha obert aquesta porta i no sabem on ens portarà", va concloure.