El grup del PSOE al Senat ha decidit tirar més llenya al foc i presentar l’enèsim escrit dels socialistes al Tribunal Constitucional per aturar el recurs del PP que té la intenció de frenar la reforma del poder judicial. Es tracta d’un escrit de recusació contra el president del TC, Pedro José González-Trevijano, i el també magistrat conservador Antonio Narváez Rodríguez. Perquè tots dos tenen el mandat caducat. La intenció dels socialistes és que la reforma del Codi Penal —en la qual s’han presentat esmenes que permeten desbloquejar la situació del Constitucional— pugui votar-se aquest dijous al Senat.

Es tracta del quart recurs en aquesta causa que han presentat els socialistes en les darreres 24 hores. Aquest diumenge, el PSOE va presentar-ne dos al·legant que, en cas que el TC li donés la raó al PP, s’estarien vulnerant els drets dels diputats i senadors, ja que la proposició de llei encara no ha passat per tots els seus tràmits parlamentaris. Segons els socialistes, no s’ha produït cap mal irreversible, motiu pel qual consideren que els magistrats del TC haurien de prendre distància i deixar que s’esgotin les vies parlamentàries.

A més, el diputat socialista al Congrés Felipe Sicilia ha presentat aquest mateix dilluns al matí un altre recurs en el qual argumenta que hi ha dos magistrats que tenen el mandat caducat i que, per tant, no haurien de poder participar en la resolució del recurs del PP. A més, el diputat del PSOE a la cambra baixa denuncia que, tot i ser president de la Comissió de Justícia del Congrés, no ha estat informat sobre la petició del PP de suspendre cautelaríssimament la tramitació de la llei que pretén desbloquejar el mateix Tribunal Constitucional.

Als recursos del PSOE se’ls suma els que també ha presentat Unidas Podemos. La formació que capitaneja Jaume Asens al Congrés dels Diputats ha presentat un recurs en el qual s’insta al Constitucional a acudir a la justícia europea sobre la recusació d’aquests dos magistrats. En el text, els socis del govern espanyol recorden que en el cas dels dos magistrats amb el mandat caducat, Trevijano i Narváez, "existeix una profunda manca d'imparcialitat" perquè tenen un interès directe per aturar aquesta reforma del govern espanyol que el PP ha intentat aturar.

En aquest recurs, des d'Unidas Podemos remarquen que es tracta d'un "cas únic en què un poder de l'Estat té a les seves mans privar de les seves competències a un altre poder de l'Estat, i tot plegat en un cas que afecta directa i de manera inevitable tan personal com professionalment a una sèrie de membres d'aquest òrgan que ha de resoldre l'afer en qüestió".