La direcció del PSOE no considera un assumpte prioritari estudiar si és procedent sancionar el senador i expresident de la Generalitat José Montilla que es va absentar del ple del Senat en el qual es va posar en marxa l'article 155. Els socialistes tampoc no perseguiran l'expresident de les Balears, Francesc Antich, que també va trencar amb la disciplina de vot.

Tant Montilla com Antich van expressar d'aquesta manera el seu desacord amb les mesures, sense trencar la disciplina de vot i es van desmarcar de la posició que van mantenir els socialistes, que hi van votar a favor, al costat del bloc constitucionalista i regionalista format per PP, Ciutadans, Coalició Canària, UPN i Foro Asturias.

L'expresident va avisar el líder del PSOE, Pedro Sánchez, de la seva decisió, que va ser respectada pel secretari general. A dins del PSOE, fins ara tampoc ningú no ha demanat de prendre represàlies contra els dos senadors. "Estem centrats en temes més importants que en el reglament ara mateix", han explicat a Europa Press fonts de la direcció socialista. Davant d'una situació tan excepcional com la que s'està donant a Catalunya, els socialistes estan centrats en un objectiu prioritari: "estendre ponts i crear un espai comú per a la concòrdia i l'entesa" entre catalans, una alternativa diferent de govern a Catalunya, afegeixen.

La sortida de Montilla

Divendres passat, Montilla va abandonar el Senat per evitar votar l'article 155 de la Constitució. Instants abans de la votació, l'expresident de la Generalitat va sortir del ple per evitar la votació. En una roda de premsa posterior a la votació del Senat, Montilla va exposar que "ja fa temps" que va advertir de la situació complexa per aconseguir el millor per a Catalunya.