Les diferències entre els feminismes d'Unidas Podemos i el PSOE en tornen a comprometre el ministeri d'Igualtat. Tal com ja va passar amb la Llei Trans, els socialistes han acabat cedint davant els seus socis de govern per poder aprovar la llei integral de llibertat sexual, altrament coneguda com la llei del 'només sí és sí', i han retirat l'esmena que pretenia incloure mesures per tractar la prostitució i el proxenetisme a l'Estat. Altra vegada, el sector feminista més radical i sovint trans-excloent del PSOE, liderat per la presidenta de la Comissió d'Igualtat del Congrés, Carmen Calvo, ha xocat amb la visió més llibertaria i reformista sobre el treball sexual de la ministra Irene Montero. En aquest sentit, els socis de govern haurien arribat a un consens per tractar la prostitució en una llei a part, evitant així que la llei de llibertat sexual es quedi a la Comissió d'Igualtat. Malgrat el seu rebuig a la llei del 'només sí és sí', el PP va deixar la porta oberta a donar suport a l'esmena del PSOE sobre la prostitució. La mateixa Calvo va posar sobre la taula el controvertit tema de l'abolició de la prostitució en un congrés del seu partit, just després de ser apartada de les negociacions de la llei trans enmig de l'allau de crítiques del col·lectiu LGTB, i de manifestar diverses vegades el seu rebuig a la llei per temor que "discrimini les dones". Ni Unidas Podemos, ni Cs, ERC, Junts, EH Bildu, la CUP, el PNV ni En Comú Podem donaven suport a l'esmena presentada del PSOE.

In extremis

Així, amb aquest pas al costat in extremis del PSOE, s'espera que la Comissió d'Igualtat aprovi la Llei Orgànica de garantia integral de llibertat sexual, o la llei del 'només sí és sí', malgrat els vots en contra del PP. Sembla que el govern espanyol ha pogut superar una altra crisi derivada de les diferències entre les escoles de pensament feministes a les quals subscriuen els dos partits. Amb tot, fonts dels socialistes han volgut deixat clar el seu malestar pel canvi que han hagut d'assumir a última hora per salvar la llei: "A qui li corresponia tancar aquestes negociacions és al Ministeri d'Igualtat i a Unides Podem i no al PSOE". I és que la retirada de l'esmena s'ha produït en el darrer moment, després que aquest matí els socialistes tornessin a repetir que no canviarien de parer: "El poder legislatiu hauria d'aprofitar l'oportunitat per a anar de pressa" cap a l'abolició de la prostitució, ha opinat Calvo. Per contra, Montero s'ha mostrat "bastant preocupada per la fase final de la tramitació de la llei". La ministra d'Igualtat ha indicat que des de fa mesos han emplaçat els grups parlamentaris a arribar a un acord en la redacció que té a veure amb la lluita contra la indústria proxeneta i la garantia dels drets de les dones que estan en context de prostitució. En concret, Montero ha explicat que han proposat al PSOE, "que és de qui depèn la possibilitat d'arribar a un acord" retirar de la llei els articles sobre el proxenetisme i portar-los a una altra llei, com pot ser la llei de tràfic, una llei que Igualtat va lliurar al PSOE el gener, ha recordat la ministra.

Només sí és sí

Per contra, el PSOE té previst presentar una proposició de llei sobre l'abolició de la prostitució en els dies vinents. Més concretament, els socialistes volen perseguir amb més severitat els amos dels locals on es "promogui, afavoreixi o faciliti" la prostitució, quelcom que desagrada a gran part del moviment feminista perquè deixa les persones que exerceixen treballs sexuals amb encara més abocades a la clandestinitat, entre altres raons. Segons el projecte de llei integral de llibertat sexual, “només s’entendrà que hi ha consentiment quan s’hagi manifestat lliurement mitjançant actes que, en atenció a les circumstàncies del cas, expressin de manera clara la voluntat de la persona”. Es tracta d’una fórmula en la línia del conveni d’Istanbul i que ja han adoptat altres països de l’entorn, com el Regne Unit o Suècia. Més enllà del nou redactat del consentiment sexual, la norma manté un altre element central: la fi de la distinció entre l’abús i l’agressió sexuals. Segons el Ministeri d’Igualtat, “tot acte sexual sense consentiment serà agressió”, i, per tant, “s’eliminaran” els abusos sexuals del Codi Penal. Tot serà violació i hi haurà agreujants, per exemple quan es produeixi en grup.