El Ple del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) ha avançat aquest divendres algunes de les consideracions que conté l'esborrany de l'informe elaborat per aquest òrgan sobre l'avantprojecte de la Llei Trans. En el text dirigit als mitjans, el govern dels jutges reconeix que gran part de les seves consideracions són de caràcter "tècnic", i que la finalitat de la Llei és, al cap i a la fi, "lloable". Així i tot, un dels punts més destacats adverteix que avantprojecte "conté disposicions que contradiuen el dret fonamental a la igualtat", en el sentit que la Llei podria tenir l'"indesitjat efecte" de generar situacions de "discriminació positiva", concretament contra les dones no transsexuals, si el text no s'acaba de perfilar. Per il·lustrar-lo, posen d'exemple "les mesures referides a l'esport" que ara per ara conté la Llei. Si bé els vocals del CGPJ "aprecien la voluntat de garantir el ple respecte al principi d'igualtat de tracte i no discriminació de les persones trans", consideren "indispensable introduir les cauteles necessàries a fi d'evitar que la pràctica d'activitats esportives puguin suposar la discriminació de dones esportistes no transsexuals".

"Superioritat física"

D'aquesta manera, el Ple del CGPJ creu que la Llei Trans ha d'introduir mecanismes per evitar discriminacions en l'àmbit esportiu, i ho ha expressat amb un llenguatge molt particular: "Atesa la realitat de la diferència de les condicions físiques existents i de la superioritat física de la dona transsexual davant qui no ho és". Davant d'això, la Plataforma Trans ha titllat l'òrgan de govern dels jutges de "conservador" i "caducat". Per la seva part, la ministra d'Igualtat, Irene Montero, ha considerat que "no seria una sorpresa que el CGPJ s'oposés de nou a una llei feminista. Seria estrany que no ho fes", i ha recordat que aquest organisme va dir de llei del matrimoni igualitari que "era com proposar de casar a un home amb un animal". D'altra banda, els vocals han qüestionat que la Llei protegeixi els adolescents trans d'entre 14 i 16 anys, que segons l'avantprojecte poden canviar el seu sexe registral sense més condició que l'assistència dels seus representants legals, tal com recomanen les institucions europees, i subratllen que ha de prevaldre l'interès superior del menor. El CGPJ recomana que en aquests casos, com es fixa per als nens de 12 a 14 anys, un jutge comprovi que tenen "prou maduresa" i "estabilitat en la situació de transsexualitat". Seguidament, els vocals reconeixen que el procediment ha de ser "ràpid, transparent i accessible', conforme amb les exigències del Tribunal Europeu de Drets Humans. Malgrat això, recomanen fixar l'edat mínima per al canvi ràpid de sexe registral als 16 anys.

"Garanties"

El CGPJ també s'ha adherit a les preocupacions sovint exposades pel sector feminista transexcloent, i ha demanat "garanties" per evitar que el canvi de sexe en el registre es faci servir "per eludir responsabilitats davant víctimes de violència de gènere", una cosa que suposaria un ús "fraudulent" de la Llei. Així i tot, el text no detalla com s'hauria de garantir això, que en tot cas contradiria principis bàsics del Dret: cap llei, no només la Llei Trans, s'ha d'utilitzar de manera 'fraudulenta', i els acusats han de ser jutjats segons la seva condició en el moment dels fets. En aquest sentit, Montero ha insistit que "les persones trans, les persones LGTBI, no mereixen un nou qüestionament dels seus drets i menys des de les institucions. Al contrari, urgeix que la llei sigui una realitat com més aviat millor i que sigui tan ambiciosa com sigui possible", ha escrit la ministra després de conèixer l'esborrany del CGPJ. D'altra banda, també ha desitjat que aquest òrgan aprovi ja l'informe -ho farà el 20 d'abril- que acumula ja tres mesos de retard "incomplint" amb això la Llei Orgànica del Poder Judicial.