Aquest dimarts comença la ronda de contactes de Pedro Sánchez amb els principals dirigents espanyols. Però abans que el candidat a la investidura del PSOE iniciï les converses, des de Ferraz han volgut llançar un advertiment a aquestes forces polítiques. “L’alternativa és la repetició d’eleccions, és obligar que els espanyols tornin a votar”, ha assegurat el secretari d’organització José Luís Ábalos, que ha demanat “generositat” i “responsabilitat” a les tres formacions per fer-ho fàcil amb una abstenció. Novament, ha mantingut tancada la porta a un govern de coalició amb Unidas Podemos.

Els contactes els iniciarà Pedro Sánchez amb Pablo Casado, Albert Rivera i Pablo Iglesias al Congrés dels Diputats, on s’hi reunirà aquest dimarts. També comptarà amb l’ajuda del mateix Ábalos i de la portaveu parlamentària Adriana Lastra. “Aquests són els tres líders que poden facilitar o bloquejar la investidura”, ha dit el dirigent socialista. Ho ha comparat amb l’abstenció del PSOE a la investidura de Mariano Rajoy el 2016: “Jo mateix vaig abstenir-me, en contra fins i tot del que em venia de gust”. 

Davant l’amenaça d’eleccions, el secretari d’organització del PSOE ha fet un doble advertiment, assegurant que “les urnes tenen memòria” i que “no perdonaran els qui posen en solfa la viabilitat de la investidura”. Els ha dit que, si estan tan preocupats per la dependència dels independentistes, que ho demostrin facilitant la investidura.

"Los partidos constitucionalistas tenemos la obligación de sacar adelante el país", ha dicho José Luis Ábalos. "No pedimos acatamiento, sino altura de miras y buena disposición por el bien común, por el bien de España y por la responsabilidad de hacer política", ha añadido.

No a Podemos

Per altra banda, Ábalos ha tornat a descartar l’entrada d’Unidas Podemos en un govern de coalició, que ha arribat a dir que “fins i tot pot restar” en lloc de sumar. “Si suméssim majoria absoluta amb Podemos seria normal”, ha afirmat. “Lamentablement, la fórmula no resol la governabilitat, ni tan sols la investidura”, ha precisat.