Hi ha moviment. El PSOE mou fitxa per reformar el CGPJ i desbloquejar la renovació del Tribunal Constitucional. El grup socialista presenta aquest divendres en el Congrés dels Diputats una proposició de llei per permetre al Consell General del Poder Judicial (CGPJ) nomenar a dos magistrats del TC i desbloquejar així la renovació de l'òrgan. Així ho ha avançat elDiario.es i ho han confirmat tant Efe com Europa Press, que afegeixen el text serà registrat pel portaveu parlamentari del PSOE, Héctor Gómez. 

El context és el següent: el CGPJ es troba en funcions des del desembre del 2018, mentre que el passat 12 de juny va acabar el mandat de quatre magistrats del tribunal de garanties. Dos dels magistrats han de ser nomenats pel CGPJ i dos pel govern espanyol. El ministre de la Presidència, Relacions amb les Corts i Memòria Democràtica, Félix Bolaños, ja va confirmar que l'executiu estatal nomenarà els dos que li toquen. Però la interinitat de l'òrgan de govern dels jutges davant la manca d'acord per a la seva renovació li impedeix ara mateix fer nomenaments, alhora que la Constitució fixa que les renovacions del TC es fan per dos terços. És a dir, era dubtós que poguessin prendre possessió només els dos magistrats que li corresponen al govern espanyol.

La resposta de Podemos

Per desbloquejar la situació, l'executiu estatal ha impulsat una reforma mitjançant una proposició que registrarà el mateix grup socialista i que modificarà l'article 570 bis de la Llei Orgànica del Poder Judicial. La iniciativa autoritzarà el CGPJ a nomenar els dos magistrats que li corresponen, malgrat estar en funcions. La intenció del PSOE és que es tramiti de manera urgent, fins i tot abans de l'estiu (al juliol). Un cop el CGPJ designi els dos magistrats, el govern espanyol farà el mateix amb els dos que li correspon designar.

El portaveu de Podemos, Pablo Fernández, ha assenyalat que la mesura que impulsaran els socialistes "no està pactada" amb la formació morada, tal com ha assegurat en una entrevista a TVE. Fernández ha reivindicat la renovació de "tots els òrgans constitucionals" i que "es compleixi la Constitució", tot recordant després que el PP fa més de dos anys que bloqueja l'òrgan de govern dels jutges. "Creiem també que el TC ha de concretar la designació de tots els seus membres", ha dit.

El context

Tornant enrere, el govern espanyol va impulsar la reforma de la Llei Orgànica del Poder Judicial aprovada el març del 2021 que prohibia l'òrgan realitzar nomenaments discrecionals a la cúpula judicial estant en funcions. Una situació en la qual es troba des del 2018. Però ara, quatre dels dotze magistrats del tribunal de garanties van caducar diumenge passat el seu mandat amb la incertesa de com i quan seran substituïts. La Constitució fixa que aquest terç han de renovar-lo l'executiu estatal i el CGPJ, proposant dos candidats cadascun. Tot i això, la manca d'acord entre el PSOE i el PP per pactar un nou òrgan de govern dels jutges ha provocat que l'actual no pugui nomenar els seus. Això crea dubtes sobre si la Moncloa pot actuar sola.

Concretament, aquest 12 de juny va expirar el mandat del president del TC, Pedro González-Trevijano; del vicepresident Juan Antonio Xiol; i dels magistrats Antonio Narváez y Santiago Martínez-Vares. González-Trevijano y Narváez van ser els dos que va proposar el govern de Mariano Rajoy, mentre que Xiol i Martínez-Vares van ser els nomenats pel CGPJ. Llavors, la Constitució estableix a l'article 1590 que "els membres del TC seran designats per un període de nou anys i es renovaran per terceres parts cada tres", sent nomenats pel Rei "quatre a proposta del Congrés per majoria de tres cinquens dels seus membres; quatre a proposta del Senat, amb idèntica majoria; dos a proposta del govern espanyol, i dos a proposta del CGPJ". S'entén que existeix l'obligació de renovar per terços complets, de manera que l'executiu estatal i el CGPJ han de postular els seus magistrats per presentar un paquet tancat.