La reforma del Codi Penal no posa en risc la unitat de l’estat espanyol ni dona ales a l’independentisme. Aquesta és la tesi del PSOE i és el que ha defensat el seu portaveu al Congrés, Patxi López, aquest dimarts. “Reformar el Codi Penal és una decisió arriscada, però és una decisió política amb l’objectiu de solucionar el conflicte polític de Catalunya”, ha començat dient el socialista, que ha assegurat que amb el “retorn al terreny de la política per deixar els tribunals i la judicialització com a última instància” s’ha aconseguit que “Catalunya ja no és el principal problema del país”. "Espanya ja no es trenca”, ha etzibat López.

“El que s’ha trencat ara és en tot cas l’independentisme”, ha manifestat el portaveu socialista en una roda de premsa al Congrés dels Diputats. “S’han quedat sense el victimisme”, ha afirmat just abans de recordar que la modificació del Codi Penal que ha pactat el PSOE amb ERC inclou una diferenciació entre el que és robar i el que és desviar fons públics dins de la mateixa administració pública; un moviment que els socialistes han assegurat que permet continuar perseguint casos com els del referèndum de l’1-O.

De fet, López ha estat preguntat sobre una possible rebaixa de les penes als líders del Procés —tant els que van ser condemnats l’any 2017 com els que podrien passar per la justícia espanyola en un futur, com per exemple Carles Puigdemont— i ha afirmat que els jutges “tenen ara al seu davant el delicte de desordres públics i el desviament de pressupost”. Tot i que el portaveu del PSOE s’ha negat a contestar “què farà un jutge”, ha reiterat la idea que, des del punt de vista dels socialistes, l’1-O continua sent punible pels jutges espanyols. 

De totes maneres, López ha assegurat que Espanya té altres mecanismes que van més enllà dels anys de presó i inhabilitació per protegir-se dels intents de Catalunya per independitzar-se. Segons ell, la “garantia” de l’estat espanyol davant el sobiranisme “no és el Codi Penal, sinó el 155”. “Davant la independència, nosaltres tenim la Constitució”, ha asseverat el portaveu del PSOE a la cambra baixa, a més de presumir que “la situació actual de Catalunya no té res a veure amb la del 2015”.

 

Esmena pel ‘només Sí és Sí’: “Un toc d’atenció als jutges”

La Comissió de Justícia del Congrés ha incorporat aquest dimarts al text de la reforma del Codi Penal un paràgraf per tal de resoldre els problemes de la llei del ‘només Sí és Sí’. L’esmena l’han presentada el PSOE, Podemos i PDeCAT amb l’objectiu de “facilitar la interpretació del dret transitori d'acord amb la jurisprudència consolidada, per una aplicació correcta de les modificacions del Codi Penal, entre elles, algunes recentment aprovades com la Llei de llibertat sexual". És a dir, lligar de mans i peus els jutges perquè no tinguin tanta llibertat d’interpretació amb la llei estrella del Ministeri d’Igualtat a la mà. Segons Patxi López, es tracta d’un “toc d’atenció als jutges”.