El PSOE ha seguit el camí del govern espanyol, i aquest dimecres ha presentat el recurs d'inconstitucionalitat contra els pressupostos de la Generalitat. Concretament, contra la disposició addicional número 40, que contempla les partides per al referèndum, per mitjà de dues esmenes –la de la CUP i la de Catalunya Sí que es Pot–. Com ha anunciat la diputada del PSC al Congrés, Meritxell Batet, el recurs es fonamenta en el dictamen del Consell de Garanties Estatutàries, qui va dictaminar que aquest article del pressupost català no era constitucional.

"Pensem que el respecte, o nom de la llei, és fonamental per a un estat de dret. El nostre recurs es centra en el contingut del dictamen, i només en la disposició 40", ha dit. Tot i que el recurs del govern espanyol ja suspèn la partida de forma automàtica, Batet ha volgut diferenciar que PSOE i PSC igualment presenten la petició perquè ells no entren en "judicis de valor" sobre les partides del pressupost destinades a cites electorals, que també són impugnades per Moncloa. "Pot haver-hi una convocatòria electoral d'eleccions autonòmiques", ha dit.

Aquest recurs està signat per 50 diputats del Grup Socialista al Congrés –mínim requerit per la Constitució– tant del PSOE com del PSC.