No tots els partits constitucionalistes han donat suport a la proposta del govern espanyol per modificar el model d'immersió lingüística a Catalunya aprofitant l'aplicació de l'article 155 de la Constitució. El PSOE, amb cert retard, ha seguit la línia del PSC i s'ha oposat a tocar el model educatiu català. Carmen Calvo, número quatre dels socialistes, ha assegurat aquest divendres que la decisió de modificar la llei d'Educació no pertany a l'Executiu de Rajoy, sinó al Parlament de Catalunya i al Govern. En aquest sentit ha sentenciat que el 155 no té competències per canviar cap llei ni prendre cap decisió d'aquesta magnitud, simplement ha de servir per "garantir les circumstàncies quotidianes de la vida a Catalunya". També ha afegit que el PSOE sempre ha defensat el model d'immersió lingüística des del Congrés i que les llengües cooficials de l'Estat, com el català o l'euskera, són una riquesa per a Espanya.

Per altra banda, el Secretari d'Organització del PSOE, José Luis Ábalos, s'ha posat en contacte amb el ministre d'Educació, Íñigo Méndez de Vigo, per transmetre-li la seva intranquil·litat sobre la proposta en qüestió. Fet que va sostenir ja ahir la portaveu del PSC al Congrés, Meritxell Batet, qui va dir aquest dijous que el seu partit mai ha defensat la idea de "segregar nens i nenes per qüestions de llengua".

Des de La Moncloa, el mateix ministre d'Educació i, alhora, portaveu del govern espanyol, Méndez de Vigo, ha reafirmat avui la intenció de l'executiu de Rajoy d'imposar el castellà a Catalunya, tot i que no ha deixat clar de la manera en què ho volen portar a terme. Unes paraules que no acaben de quadrar amb el que va dir aquest dijous el delegat del govern espanyol a Catalunya, Enric Millo, qui va assegurar que incloure el castellà com a llengua vehicular no implicaria una exclusió del català a les escoles catalanes.

Per últim, Carmen Calvo, també ha reclamat al bloc independentista que "mogui peça" i formi Govern el més aviat millor, i ha assegurat que estan jugant a un joc "incomprensible i insostenible".