La diputada del PSC Meritxell Batet s'oposava en nom dels socialistes catalans a la mesura que Mariano Rajoy estaria estudiant d'incloure la casella del castellà per poder-lo escollir com a llengua vehicular a les escoles, després que esclatés la notícia al matí a la Moncloa.

"Mai hem estat partidaris de segregar nens i nenes per raons de llengua. El model garanteix el coneixement al final de l’etapa obligatòria de dues llengües. És un element positiu, de riquesa i cohesió social. Ho va ser i ho continua sent. Espero que es quedi en un estudi del govern espanyol i no la porti a terme", ha reblat. 

Preguntada, però, com cassaria la negativa del PSC amb el suport del PSOE a l'article 155 aplicat per Rajoy, Batet ha esquivat la resposta. Ha recordat que la mesura es va aplicar "perquè aquell qui tenia poder de convocar eleccions en va fer deixadesa", ha carregat contra Carles Puigdemont. Així mateix, la socialista ha dit que si hi hagués nou govern de la Generalitat, la intervenció decauria.