Sedició i res més. Aquest és l'objectiu del PSOE a l'hora de modificar el Codi Penal, a diferència del que van plantejar els seus socis del govern espanyol, Unidas Podemos, que reclamen des de fa anys que aquesta reforma inclogui també rebaixar les penes relacionades amb els delictes relacionats amb la llibertat d'expressió. Tot i que aquest era el pacte inicial en l'Executiu de Pedro Sánchez, els socialistes ho han anat endarrerint i ara, amb el debat sobre el delicte de sedició sobre la taula, han descartat que la reforma del Codi Penal sigui àmplia: tot el contrari, se centrarà només en aquest delicte per homologar-lo a la resta de països europeus, i no derogar-la, com demanen partits com ara Junts. Així ho ha publicat el diari El Confidencial, i sempre tenint en compte que aquesta reforma no té data fixada, ja que des del PSOE insisteixen que ara mateix no existeix la majoria necessària al Congrés per fer-la realitat. 

Aquesta proposta de Unidas Podemos, llavors, seguirà bloquejada encara que fa un any i mig va tenir el suport dels socialistes, que ho van fer per facilitar la seva tramitació amb la resta de socis parlamentaris habituals del govern espanyol. Amb tot, aquesta no va arribar enlloc i s'ha anat allargant el termini per presentar-hi esmenes. En aquest sentit, el mateix mitjà que no hi ha hagut cap mena de negociació entre socialistes i morats per anar més enllà del delicte de sedició. Com ho justifica el PSOE, després d'haver-hi donat inicialment suport? Pel fet que la promesa de Pedro Sánchez després de la investidura només es referia a aquells que millorin la "convivència a Catalunya". 

Xoc entre Unidas Podemos i els socialistes per la resta de delictes 

Des de Unidas Podemos, que ja s'han anat trobant amb aquesta situació reiteradament durant els gairebé tres anys de govern de coalició, estan resignats, però no tenen la intenció de abandonar el seu objectiu. Concretament, Enrique Santiago, una de les mans dretes de Yolanda Díaz i apartat per Ione Belarra, és l'encarregat de portar a terme la negociació, i no té la intenció de deixar-ho de fer. Pels morats, només fixar-se amb el delicte de sedició i obviar la resta de penes, que consideren desproporcionades, per als delictes relacionats amb la llibertat d'expressió, no té cap mena de sentit. Segons ells, reformar altres delictes alhora faria que el fet de rebaixar unes penes que afecten als líders independentistes del procés no tingués tants efectes polítics, com ara el rebuig d'alguns barons socialistes, a només 7 mesos de les eleccions municipals i autonòmiques del maig del 2023. 

Que hauria de incloure segons Unidas Podemos aquesta reforma? Amb l'objectiu de "protegir la llibertat d'expressió", també s'hauria de despenalitzar els delictes d'injúries a la corona, els que van en contra dels sentiments religiosos, l'ultratge contra la pàtria o els seus símbols i emblemes, els d'injúries a institucions a l'estat, com ara el govern espanyol, el Consell General del Poder Judicial, els Tribunals Suprems i Constitucionals... entre molts d'altres, així com el d'enaltiment al terrorisme. Amb tot, també inclouria una modificació en l'article 22 del Codi Penal per incloure a les víctimes del terrorisme entre els col·lectius més protegits.  Això concorda amb les peticions d'ERC, ja que la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, assegurava que la reforma de sedició també havia d'incloure la desjudicialització de les injúries a la corona i enaltiment al terrorisme. Amb tot, el PSOE no té cap intenció de fer-ho possible.