L’acord de Pedralbes ja queda molt lluny per als socialistes. Malgrat la petició del president Quim Torra de nomenar un mediador en la mesa de diàleg bilateral entre governs, el PSOE s’hi continua negant taxativament. Segons la mà dreta de Pedro Sánchez a Ferraz, Adriana Lastra, ja és una pantalla superada. No obstant això, des de JxCat continuen considerant necessària aquesta figura independent que arbitri les negociacions.

“És important que siguem capaços de superar fases passades”, ha assegurat Adriana Lastra aquest dilluns al matí en un esmorzar informatiu a Madrid. La vicesecretària general del PSOE i portaveu parlamentària ha rebatut que volen que “aquest diàleg sigui transparent”, i que desitgen que “els mediadors d’aquest acord siguin els 47 milions d’espanyols”.

El president Quim Torra, que aquesta setmana reunirà el conjunt de l'independentisme abans de la constitució de la mesa de diàleg, insisteix en aquesta tercera figura. El cap del Govern ja va avançar que ell defensarà com a imprescindible la figura d'un mediador internacional que arbitri els avenços que pugui donar el diàleg bilateral entre governs. Mentrestant, el vicepresident Pere Aragonès ha demanat que això no sigui un "obstacle" per a la interlocució.

Partidària que Iglesias hi sigui

Preguntada sobre la possible participació del vicepresident Pablo Iglesias en la taula de diàleg, la dirigent socialista se n’ha mostrat partidària. “A mi em semblaria bé que hi estigués Pablo Iglesias, com em semblaria bé que hi estigués qualsevol dels 22 vicepresidentes i ministres”, ha defensat Lastra. En aquest sentit, ha defensat que “és un govern molt unit, molt cohesionat, on no hi ha problemes d’individualismes o d’egos”.