La portaveu del PSOE, Margarita Robles, ha acusat avui el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, de "prendre's a conya" el Pacte de Toledo, de "prendre el pèl" als pensionistes i d'oferir un "discurs complaent que eludeix el que està passant al carrer".

"Estan prenent el Pacte de Toledo a conya! No són capaços de fer cap proposta!", ha etzibat Robles a Rajoy en el debat sobre pensions que celebra avui el Congrés.

"L'hauria de donar vergonya que amb un increment de dos euros al mes vostè vingui aquí a presumir i fer el discurs que ha fet!", ha carregat Robles contra Rajoy en una intervenció vehement i sense papers, en qui la portaveu socialista ha acusat el president de "mentir", de no resultar "creïble" i d'estar allunyat de la "realitat que s'està vivint al carrer".

Els socialistes han tornat a posar damunt la taula la proposta sobre equiparar les pensions a l'IPC, després que en una altra ocasió el secretari general Pedro Sánchez parlés d'un impost bancari -que només cobriria el 13% del dèficit del sistema. "Els espanyols han rescatat els bancs", ha dit Robles.

Podemos, "trencar la pau social" 

Al torn del portaveu d'Unidos Podemos, Pablo Iglesias, ha denunciat que no apujar les pensions seria "trencar la pau social". "Ells (referint-se als socialistes) ja han rectificat. No és ideològic. Parlem de Seguretat Social, de pau social, d'ordre" ha reblat.

En segon lloc, ha demanat al govern espanyol que no arribi a aplicar el factor de sostenibilitat, que ha qualificat com a "factor d'empobriment", esmentat per vegada primera en la reforma de pensions del PSOE i definit dos anys més tard per l'executiu de Rajoy.

En darrera instància, Iglesias ha denunciat que Rajoy hagués invertit en altres prioritats. "Diuen bàsicament que no hi ha diners. No és cert: s'han gastat 2.000 milions en rescatar les autopistes", ha manifestat, assenyalant que aquests diners és el que costaria tornar a vincular la inflació les pensions, així com el que es deixa d'ingressar per desgravacions relacionades amb els plans privats.

"És indecent que des del seu bancada s'hagi dit als espanyols que s'obrin plans de pensions privats. L'Estat ha de garantir unes pensions dignes. No perquè ho diguem nosaltres, sinó perquè ho diu la Constitució", ha asseverat.

Ciudadanos, abaixar l'IRPF

El president de Ciutadans, Albert Rivera, assegura que la seva formació donarà suport als Pressupostos de 2018 si es registra una baixada de l'IRPF dels pensionistes que menys tenen i que no arriben a final de mes.

Així ho ha assenyalat Rivera durant la seva intervenció, on també ha posat èmfasi que el Govern ha d'impulsar una política fiscal que deixi als pensionistes "els diners a la butxaca".

Per al president de Cs, cal que els que menys tenen "paguin menys o no paguin impostos directament". Així, li ha demanat al president del Govern, Mariano Rajoy, que, com a exigència per aprovar els Pressupostos d'aquest any, abaixi els impostos a les rendes d'entre 12.000 i 17.000 euros anuals, el que suposa que el 25% dels pensionistes tinguin entre 33 i 70 euros més a la butxaca a final de mes.