El viratge del govern espanyol al Sàhara Occidental, enterrant l’autodeterminació per abraçar el pla marroquí d’autonomia, ha aconseguit unir tota l’oposició i fins i tot el soci petit de La Moncloa, Unidas Podemos. I ja ha arribat la primera iniciativa parlamentària per a evidenciar aquest rebuig. Es tracta d’un text d'ERC i EH Bildu per a ratificar el suport a les resolucions de les Nacions Unides i a la Missió de l’ONU per al referèndum al Sàhara Occidental. Davant del malestar transversal, la iniciativa compta amb els números per tirar endavant si la bancada de la dreta i l’extrema dreta hi donen suport.

La proposició no de llei (PNL) ha estat registrada aquest dijous al matí al Congrés dels Diputats. I el seu redactat busca desmarcar-se de la nova posició de Pedro Sánchez: “El Congrés dels Diputats ratifica el seu suport a les resolucions de l’ONU i a la Missió de Nacions Unides per al Referèndum al Sàhara Occidental (MINURSO), en el convenciment que només el diàleg, la negociació i l’acord dut a terme de bona fe i de manera constructiva, d’acord amb el dret internacional, ajudaran a assolir una solució política justa, realista, viable, duradora i mútuament acceptable al conflicte polític al Sàhara Occidental”.

En l’exposició de motius, ERC i EH Bildu denuncien que el govern espanyol “ha modificat unilateralment” la posició en contra de les resolucions de l’ONU i el dret internacional. “Aquest canvi suposa de facto donar suport a la via proposada pel Marroc, abandonant la base de solució política que sigui mútuament acceptable, tal com recullen les resolucions de l’ONU”, insisteixen en la crítica. A més a més asseguren que la decisió s’ha pres sense consultar els grups i alerten de les conseqüències diplomàtiques que pot desencadenar, per exemple a Algèria.

 

Altres iniciatives?

Aquesta no és l’única alternativa que han estudiat els grups durant les últimes hores. Ahir mateix, fonts d’ERC assenyalaven que fins i tot es plantejaven la reprovació del ministre d'Exteriors, José Manuel Albares, si aquest moviment comporta problemes amb Alger en el subministrament i els preus del gas que importa Espanya. La formació ha estat en contacte amb el ministre d'Exteriors a través de la diputada Marta Rosique, portaveu a la comissió, i li han traslladat el seu "malestar" pels fets ocorreguts durant els últims dies.

Unidas Podemos també assegurava ahir que treballava en una possible proposició de llei que podrien registrar aquesta mateixa setmana. El text buscaria deixar clar el suport del Congrés dels Diputats al poble del Sàhara Occidental i tornar al posicionament original. "Ho estem valorant, però encara no la tenim preparada", va explicar el portaveu Pablo Echenique en declaracions als mitjans de comunicació.