Els militants del PSC podran participar a les primàries per escollir el secretari general del PSOE, però hauran d'incorporar-se a un cens “específic”, segons s’ha acordat a la comissió bilateral PSOE-PSC. Els responsables d’organitzacions d’ambdós partits determinaran el procediment mitjançant el qual els afiliats del PSC s’hauran d’inscriure al cens. L’acord també contempla una proposta a les direccions per establir polítiques d’aliances i pactes electorals, proposta que no es concreta al comunicat.

La comissió bilateral, integrada pels diputats Salvador Illa, Meritxell Batet i Antonio Balmón  -per part del PSC- i Mario Jiménez, Elena Valenciano i Francisco Fuentes -per part de la gestora del PSOE-, es va crear després del conflicte sorgit arran del vot diferenciat del PSC en la investidura de Mariano Rajoy, quan el PSC va votar 'no' mentre que la posició oficial del PSOE va ser l’abstenció.

La comissió ha conclòs aquest divendres amb una proposta d’acord que es traslladarà a les direccions d’ambdues formacions. L’acord remarca “la naturalesa política del projecte polític” que comparteixen i la seva articulació, segons diu el comunicat. El principal acord és la possibilitat que els socialistes catalans participin tant en les primàries per a la secretaria general com en el conjunt del procés congressual.

D’altra banda, s’ha acordat reforçar la Comissió de Coordinació Política creada el juliol de 2013 amb quatre membres de cada partit per fer el seguiment dels acords.

Aquesta comissió bilateral ha estat integrada per Elena Valenciano, PSOE, i Antonio Balmón, PSC, que es va encarregar de recompondre les relacions entre les dues forces polítiques al 2013, quan també van estar vora de la ruptura perquè els catalans van votar al Congrés a favor del dret d’autodeterminació.

"És una molt bona notícia"

Davant aquest acord, el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha celebrat aquest divendres que els militants del PSC participin “igualtat” de condicions en les primàries per escollir el secretari general del PSOE.

"És una notícia molt bona per a tots els socialistes d'Espanya", ha destacat el líder del PSC. Iceta ha recordat, durant la inauguració del consell d’igualtat del PSC, que les dues formacions polítiques feia setmanes que treballaven per aconseguir un acord i, en aquest sentit, ha ressaltat la capacitat per “vèncer algunes dificultats” durant algunes negociacions.