Les direccions del PSC i el PSOE han pactat aquest divendres un document de propostes polítiques per a Catalunya que inclou, entre altres punts, una proposició no de llei per anul·lar el judici sumaríssim contra l'expresident de la Generalitat Lluís Companys, executat a Montjuïc per les autoritats franquistes el 1940 després de ser lliurat per la Gestapo. Precisament, al març passat el PSOE —i els diputats del PSC— van votar en contra d'una proposició no de llei d'ERC amb aquest objectiu.

Ambdues formacions registraran pròximament al Congrés dels Diputats la iniciativa, que també demana anul·lar "altres sentències dictades pels tribunals de la dictadura". El document demana d'anul·lar les sentències contra Companys perquè són "il·legítimes, radicalment nul·les i injustes, i manquen absolutament d'eficàcia i validesa".

Així mateix, la proposició que presentaran demana "reiterar la il·legitimitat" del Tribunal de Repressió de la Maçoneria i el Comunisme, del Tribunal d'Ordre Públic, dels Tribunals de Responsabilitats Polítiques i Consells de Guerra.

Aquesta iniciativa forma part d'un ampli paquet de mesures per a Catalunya que constitueixen una "oferta política" per evitar el xoc institucional entre l'Estat i la Generalitat davant del referèndum anunciat per a l'1 d'octubre.