El PSOE proposarà l'expresident extremeny Guillermo Fernández-Vara per ocupar la Vicepresidència de la Cambra Alta i mantindrà Patxi López i Eva Granados com a portaveus parlamentaris al Congrés i el Senat, respectivament, segons fonts d'aquest partit. El PSOE ha anunciat també que proposarà l'expresidenta de les Balears Francina Armengol per presidir el Congrés dels Diputats en la sessió constitutiva de la Cambra Baixa que tindrà lloc aquest dijous.

El president del govern espanyol en funcions i secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, es reuneix aquest dimecres amb el grup parlamentari socialista per marcar l'estratègia de cara a l'elecció de la Mesa del Congrés quan esgoten les negociacions amb altres partits d'esquerra per conformar una majoria progressista en aquest important òrgan de la cambra.

Compte enrere per a la constitució del Congrés

Aquestes trobades tenen lloc just un dia abans que el 17 d'agost se celebri el ple de constitució del Congrés i del Senat. A més, es produeixen després de donar el PSOE a conèixer ahir que proposarà l'anterior presidenta de les Balears, Francina Armengol, per a la Presidència del Congrés dels Diputats. També aquest dimecres, a la tarda, el president del PP, Alberto Núñez Feijóo, ha convocat els seus diputats i senadors. Els populars encara no han anunciat un candidat per presidir el Congrés, en el qual estaran representats amb 137 escons després de les eleccions del 23-J.

La setmana està marcada per les negociacions per a l'elecció de la Mesa del Congrés i la Presidència de la Cambra Baixa. La incògnita sobre qui presidirà el Congrés pot mantenir-se fins a l'últim moment perquè Junts ha convocat una comissió executiva telemàtica per decidir la posició del partit en la votació de la Mesa del Congrés dels Diputats aquest mateix dijous a primera hora del matí. La reunió serà a les vuit, poc abans de l'inici de la sessió constitutiva de les Corts, prevista per a les 10 hores.

Negociacions 'in extremis'

El coordinador general del PP, Elías Bendodo, es va referir aquest dilluns a la proposta de Coalició Canària perquè el PNB presideixi el Congrés. "Entenc que en aquests temps actuals, on hi ha moltes travesses per constituir les Cambres, cada un és lliure de proposar el que vulgui i som absolutament respectuosos, però, evidentment, el Partit Popular té els seus plans", va dir. Per la seva part, la ministra d'educació en funcions, Pilar Alegría, va declinar aquest dilluns donar detalls sobre les negociacions per a la conformació de la Mesa del Congrés, limitant-se a assenyalar que les converses han de produir-se en un clima de "prudència" i "discreció", encara que va mostrar la seva confiança que l'òrgan sigui "progressista".

La vicepresidenta primera i ministra d'Assumptes Econòmics en funcions, Nadia Calviño, va apostar aquest dilluns perquè la Presidència del Congrés sigui per al PSOE, rebutjant la proposta de Coalició Canària que el lloc fos per al PNB. Per la seva part, la portaveu de Sumar al Congrés, Marta Lois, va confirmar dilluns que hi ha contactes amb els independentistes de Junts per aconseguir que es configuri una Mesa del Congrés de majoria progressista que, segons la seva opinió, hauria d'estar presidida pel PSOE.