L'amnistia és una de les qüestions que està generant divisió d'opinions entre els diputats de Sumar. Si bé, el número dos de la candidatura de Sumar-En Comú Podem per Barcelona, Gerard Pissarello, defensava aquest dimarts una amnistia per desbloquejar la situació a Catalunya, el diputat electe de Sumar i secretari general del PCE, Enrique Santiago, ha negat que es negociï una possible amnistia amb Junts per a la conformació de la mesa del Congrés o per a constituir el pròxim govern espanyol. 

L'Amnistia per desbloquejar la situació

Pisarello ha defensat aquest dimarts, en una entrevista a Catalunya Ràdio, que l'amnistia no és l'única eina disponible, però que "si hi ha voluntat política és possible". Pisarello ha dit que el Congrés podria aprovar una llei d'amnistia "amb les majories necessàries" i que s'hauria de veure què diu el Tribunal Constitucional si el PP la recorregués. "Per sort ara hi ha una majoria que no és la majoria obedient al PP que teníem fa uns anys", ha dit, en referència a la composició de l'òrgan judicial. Tanmateix, ha reconegut que desconeix si l'amnistia ja s'està negociant en les converses amb els grups per a configurar la Mesa. "La Mesa és un primer pas i això no vol dir que hagi de ser un xec en blanc; cal indicis clars de compromís d'un mínim full de ruta", ha afirmat Pisarello, que creu que això passa "per entendre que a Catalunya hi ha una situació anòmala".

Pel que fa a les negociacions amb Junts ha afirmat que les converses "són permanents", tot i que, ha apel·lat a mantenir-les en màxima discreció. Sobre els indults als presos polítics, ha defensat que va ser una decisió "valenta i intel·ligent", però que no han estat "suficients per restaurar plenament el principi de pluralisme polític i de plurinacionalitat".

L'amnistia, fora de les negociacions amb Junts

Enrique Santiago defensa una teoria totalment contrària a la de Pisarello. En una entrevista també aquest dimarts a Radio Euskadi, ha considerat "molt inviable" una presidència de la Mesa del Congrés per part del PNB—com va proposar Coalició Canària—, "nosaltres personalment hem treballat bé amb el PNB en la passada legislatura, sobretot en qüestions de llibertats i socials, encara que a vegades en polítiques econòmiques no tant", ha subratllat. Malgrat que, ha consdierat que "és una opció com qualsevol altra" per entrar a integrar la mesa del Congrés. "Ja estem veient com van les converses i tot es tancarà en l'últim moment", ha dit, en referència a Junts, que ha convocat per al mateix dijous al matí a la seva Executiva amb l'objectiu d'adoptar una decisió sobre aquest òrgan parlamentari.

Sobre les negociacions amb Junts, ha assegurat que per part de Sumar "no hi ha problema" per a entendre's amb Junts. "Som gent raonable, ens entenem amb tots el món", ha dit. Si més no, ha assegurat que les parts implicades han d'estar disposades a "renunciar a alguna cosa de les seves aspiracions". "Ningú pot pretendre imposar a una majoria els seus plantejaments, màximament si la seva representació és limitada, però sempre es poden construir projectes conjuntament", ha indicat. Pel que fa a la possibilitat que Junts i ERC puguin tenir un grup propi, ho ha valorat com un fet positiu, i a més ha apostat per "donar condicions de representativitat perquè se senti la veu de totes les forces que ha de donar suport a un govern democràtic i progressista en aquest país".