El grup parlamentari del PSOE al Congrés dels Diputats ha registrat una petició per declarar la 'Real Casa de Correos', actual seu del Govern de la Comunitat de Madrid, un lloc de memòria democràtica i col·locar en la seva façana una placa per a recordar les persones detingudes, maltractades i torturades durant la dictadura franquista dins de l'edifici. Aquest indret de l'emblemàtica Puerta del Sol, un dels edificis més reconeixibles de la capital espanyola, va albergar durant dècades l'antiga Direcció General de Seguretat, l'organisme responsable de "l'ordre públic", i durant la dictadura de Franco va esdevenir presó i lloc de tortura habitual a càrrec de figures ombrívoles com Antonio González Pacheco, més conegut com a "Billy el Niño". Des de 1985, l'edifici alberga la seu del govern de la Comunitat de Madrid, que actualment presideix Isabel Díaz Ayuso i que anteriorment han presidit figures polítiques com els 'populars' Alberto Ruiz-Gallardón, Esperanza Aguirre i Cristina Cifuentes o el socialista Joaquín Leguina.

"Es va exercir la violència institucionalitzada sobre milers de persones que van ser detingudes il·legalment, maltractades i torturades pel fet de ser dissidents polítics i morals de la dictadura", destaquen els socialistes en l'exposició de motius de la seva proposta. Des del PSOE apunten que en l'edificació no hi ha senyalització pública o qualsevol símbol que permeti "conèixer el passat terrorífic de l'edifici". Per això, proposen incloure la Casa de Correus en l'inventari de Llocs de Memòria Democràtica i col·locar una placa en la façana principal per a honrar les persones allà torturades durant el franquisme per la seva "decisiva lluita per la llibertat i la democràcia d'Espanya". La iniciativa, però, s'ha presentat en format de Proposició No de Llei (PNL), sense caràcter vinculant.

També al cementiri de l'Almudena, lloc d'afusellaments

El grup parlamentari socialista també ha registrat una altra iniciativa per a incloure en el llistat la tapia sud del cementiri de 'Nuestra Señora de la Almudena', també a Madrid, que "es va convertir en un dels escenaris de la brutal repressió" que va exercir la dictadura durant la postguerra, sent un dels llocs on s'executaven afusellaments. En l'escrit assenyalen que els impactes de les bales són presents en el mur sud del cementiri i arremeten contra l'Ajuntament de Madrid, liderat pel popular José Luis Martínez Almeida, que "ha preferit relegar" els noms de les persones assassinades pel franquisme "al silenci de l'ocorregut i a l'oblit social".

Aprofiten per carregar contra el PP

"La política d'eliminació i oblit cap a les víctimes de la dictadura franquista per part del Partit Popular no és nova", ha assenyalat el PSOE, que a més apunta que, tant en la Comunitat de Madrid com a l'Ajuntament, hi ha una "total absència de polítiques públiques que condemnin la dictadura franquista, així com el reconeixement a les seves víctimes". En l'actualitat, hi ha altres dos llocs en la Comunitat de Madrid reconeguts com a llocs de Memòria Democràtica: la Vall de Cuelgamuros (abans Valle de los Caídos) i el Panteó d'Espanya. D'altra banda, els socialistes han registrat una altra iniciativa amb la qual pretenen promoure homenatges per a persones represaliades del col·lectiu LGTBI durant el franquisme.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!